MOSTAR

HDZ i "Koalicija" imaju potrebnu većinu u Gradskom vijeću

Poziciju glavne savjetnice koja pripada Srbima vjerovatno će zadržati Komadina

Gradsko vijeće: Čeka ih mnoštvo problema. Avaz

Piše: M. Smajkić

17.2.2021

Saga o izboru gradonačelnika Mostara je završena. Dr. Mario Kordić iz HDZ-a je glasom više pobijedio svog kolegu ljekara, dr. Zlatka Guzina, kandidata „Koalicije za Mostar“. Dr. Kordić će naslijediti Ljubu Bešlića, koji je upisao više od 16 godina gradonačelničkog staža.

Šira koalicija

Izabran je i predsjednik Gradskog vijeća Mostara. To je Salem Marić, predsjednik mostarske SDA, dok su zamjenici predsjednika Ivan Zelenika iz HDZ-a i dr. Velibor Milivojević, koji je u utrci za vijećnički mandat branio boje SNSD-a i SDS-a.

U cijeloj priči uspostave vlasti u Mostaru ne treba zaboraviti vrlo važnu poziciju glavnog savjetnika Grada Mostara, koja će pripasti jednom od vijećnika iz srpskog naroda. Prema Statutu Grada, gradonačelnik, predsjednik GV i glavni savjetnik ne mogu biti iz reda istog naroda, a sve ukazuje na to da će tu poziciju praktično zadržati Radmila Komadina, inače s liste HDZ-a.

Praktično, sve kockice su posložene i ono što sada predstoji jeste formiranje šire koalicije. Budući da se sve važne odluke u GV Mostara donose dvotrećinskom većinom, širu koaliciju komotno mogu formirati HDZ i „Koalicija za Mostar“. HDZ ima 13 vijećnika, a „Koalicija“ broji devet vijećnika SDA te po jednog iz SBB-a i DF-a.

Na tom tragu je i dr. Kordić, koji je, nakon što je izabran, kazao da je njegova zamisao upravo „široka koalicija, tražeći konsenzus svih 35 vijećnika“.

Obznaniti koaliciju

-To bi donijelo dobre odluke i kvalitetne prijedloge. Svi su u koaliciju dobrodošli - poručio je on.

I predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je ukazao na to da ova dva politička subjekta zajedno u Gradskom vijeću Mostara imaju dvotrećinsku većinu, odnosno 24 vijećnika.

- Jasno je da mogu sami donositi odluke. Zato ih pozivam da što prije obznane koaliciju koju već imaju uspostavljenu na svim višim nivoima i da počnu raditi za interese građane Mostara - podvukao je Nikšić

Privremeno finansiranje

U javnosti je gotovo neopaženo prošla informacija o tome da su mostarski vijećnici odmah nakon izbora gradonačelnika ekspresno održali vanrednu sjednicu na kojoj su usvojili odluku o privremenom finansiranju Grada u iznosu od 13 miliona KM. Dio tog novca ići će za plaće budžetskih korisnika.

Građani imaju visoka očekivanja

- Građanke i građani Mostara imaju visoka očekivanja i zaslužuju novo rukovodstvo koje će unaprijediti dijalog i odgovoriti na najhitnija pitanja, za dobrobit svih - poručili su iz Misije OSCE-a.

Iz Ambasade SAD u BiH su u odgovoru Feni izrazili nadu da će novo rukovodstvo grada djelovati u duhu saradnje i u interesu građana na rješavanju mnogobrojnih izazova s kojima se Mostar suočava.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.