REZULTATI ISTRAŽIVANJA

CCI: Veliki broj javnih preduzeća pod direktnom kontrolom političkih stranaka

CCI zahtijeva da se konačno prekinu sve veze između politike i javnih preduzeća

CCI najavljuje će u narednom periodu ponuditi preporuke za unapređenje poslovanja javnih preduzeća. Arhiv

Fena

17.2.2021

Veliki broj javnih preduzeća je pod direktnom kontrolom političkih stranaka na vlasti koje smatraju da su sa osvojenim mandatima na izborima osvojile i javna preduzeća, pokazalo je istraživanje CCI-JA iz 2020. godine o uticaju politike na zapošljavanje direktora i članova nadzornih odbora u javnim preduzećima i uticaju političkih imenovanja na poslovanje javnih preduzeća.

Kako je saopćeno danas iz CCI-ja, istraživanje pokazuje da postoji direktna veza između političkog uticaja na javno preduzeće i njegovog poslovanja. Što je veći uticaj politike na javno preduzeće, njegov fokus djelovanja se odmiče od pružanja kvalitetne usluge građanima i ide ka ostvarivanju interesa stranke.


Preduzeća stranački plijen

- Javna preduzeća sa najvećim gubicima su upravo ona na koja vladajuće stranke gledaju kao na politički plijen. Takav je slučaj i u BH Telecomu kao javnom preduzeću u kojem je godišnja dobit u prethodnoj deceniji poslovanja pala za više od 60% (sa 128 miliona KM na 51 milion KM), a ukupna dugovanja se samo u jednoj godini poslovanja (2018. – 2019.) udvostručila i na kraju 2019. godine dosegla skoro 250 miliona KM - stoji u saopćenju.

Loše poslovanje

CCI zahtijeva da se konačno prekinu sve veze između politike i javnih preduzeća da bi ona ispunjavala zakonom definisane ciljeve, odnosno da bi se vratila u službu građana.

Uplitanje politike u rad javnih preduzeća nedvojbeno rezultira lošim poslovanjem javnih preduzeća te ih je zbog toga izuzetno važno osloboditi uticaja politike. S tim u vezi, CCI najavljuje će u narednom periodu ponuditi preporuke za unapređenje poslovanja javnih preduzeća, sa fokusom na depolitizaciju rukovodećih kadrova, efikasnost, kontrolu i odgovornost za rezultate rada.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.