SARADNJA KS I BPK

Svima nam je cilj da historijske činjenice na pravi način prenesemo na mlađe generacije

Bilo je riječi i o sistemskom uređenju obilježavanja bitnih datuma i događaja

Avaz.ba

17.2.2021

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović ugostio je danas ministra istog resora iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edina Aganovića i gradonačelnika ovog grada heroja Ernesta Imamovića, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Sastanak je organiziran s ciljem nastavka, ali i produbljivanja saradnje u oblasti unapređenja prava pripadnicima boračke populacije oba kantona, te zajedničke promocije njihovog herojskog otpora tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata.

- Radujemo se saradnji sa Bosansko-podrinjskim kantonom i našoj zajedničkoj realizaciji projekata. Osnova za tu saradnju bit će nam Protokol koji je Vlada u prethodnom sazivu potpisala sa Vladom BPK-a - kazao je ministar Osmanović, te najavio potpisivanje sporazuma za realizaciju ciljanih projekata.

Naveo je kako su razgovarali o konkretnoj podršci izgradnji druge faze centralnog spomen-obilježja braniteljima Goražda, kao i o osiguranju njihovog banjsko-klimatskog liječenja.


Radimo za opće dobro

Ministar Osmanović je posebno istakao kako je sretan da danas ima sastanak sa sinom legendarnog komandanta, rahmetli Zaima Imamovića, jer, kako je kazao, upravo on svima mora biti motiv da promijenimo sve naše dosadašnje loše prakse i počnemo istinski da radimo za opće dobro i napredak naše jedine države Bosne i Hercegovine.

- Naš kanton se uvijek do sada oslanjao na Kanton Sarajevo kroz realizaciju konkretnih projekata, ali i dodjelu namjenskih sredstava - podsjetio je ovom prilikom gradonačelnik Imamović.


Historijski časovi za djecu

Dodao je kako je razgovarano i o uzajamnim posjetama i edukacijskim izletima djece oba kantona na kojima bi ih se na historijskim časovima upoznalo sa herojskim podvizima branilaca oba grada tokom agresije na našu zemlju.

- Naša djeca trebaju znati sve o odbrani Žuči, o Rorovima, Grepku, o operaciji ‘Krug’ simbolima odbrane, otpora i opstanka građana gradova heroja Sarajeva i Goražda - naglasio je Imamović.

Bilo je riječi i o sistemskom uređenju obilježavanja bitnih datuma i događaja.

- Svima nam je cilj da historijske činjenice na pravi način prenesemo na naše mlađe generacije - istakao je ministar Aganović, te pozvao ministra Osmanovića da posjeti Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.