ILEGALNE MIGRACIJE

Majkić: Najbolje rješenje - vraćanje migranata kući!

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić zdušno podržava prijedlog bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da se migrantska kriza u BiH riješi tako što bi se migranti vratili kući

Dušanka Majkić. Avaz

E. T.

17.2.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić zdušno podržava prijedlog bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da se migrantska kriza u BiH riješi tako što bi se migranti vratili kući.


- Prvi sporazum s kojim BiH počinje da stvara iskustva je Sporazum o readmisiji sa Pakistanom. Kada bi u ovom momentu pitali bilo koga gdje se nalazimo kada je riječ o tom sporazumu, ne zna niko, jer kada sam jučer pitala ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selmu Cikotića, on, također, ne zna gdje se Sporazum u ovom momentu nalazi – rekla je Majkić.


Ona je dodala da Cikotić zna da je taj sporazum uputio prema Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara.


– Kada sam pitala za sudbinu tog sporazuma, svaki put mi je odgovoreno da se nalazi na putu prema Parlamentarnoj skupštini, a niko iz Parlamenta ne kaže da je vidio taj dokument – rekla je Majkić.


Ona smatra da je sazrilo vrijeme da se i s drugim zemljama potpišu sporazumi o readmisiji.


– Međutim, ako to bude išlo na ovaj način kako to ide na primjeru sporazuma sa Pakistanom, teško je očekivati da ćemo u dogledno vrijeme bilo šta riješiti – upozorila je Majkić.


Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH podržala je poslaničku inicijativu Predraga Kožula kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH te Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo inostranih poslova da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.


Zadužuje se Vijeće ministara BiH da o preduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Predstavnički dom Parlamenta BiH najkasnije 90 dana od dana usvajanja ove inicijative.


Uz ovu inicijativu, Zajednička komisija usvojila je i zaključak kojim od Ministarstva sigurnosti traži informaciju o trenutnim aktivnostima koje se vode sa svim zemljama s kojima je BiH u pregovorima oko potpisivanja sporazuma o readmisiji.


Budući da migranti u BiH nisu pali s neba nego su došli poznatom "Balkanskom rutom" preko Grčke, Bugarske, Sjeverne Makedonije i Srbije, postavlja se logično pitanje zašto niti jedna od ovih država ne primjenjuje ovaj genijalni recept za čiju se primjenu u BiH zdušno zalaže Dušanka Majkić. Jer, da bilo koja od navedenih država vraća migrante kući, migranata u BiH ne bi ni bilo niti bi migrantska kriza postojala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.