KRIMINAL

Ovo su imena osumnjičenih u akciji SIPA-e u Tuzli: Hapsi se i direktor Rudnika Soli

Tužilaštvo osumnjičene tereti za sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla koji je u vlasništvu Tuzlanskog kantona sa privatnom firmom Minning i Drilling iz Gračanice

M. Aščić

Aziz Čačković

Foto: Avaz


U toku je velika akcija SIPA-e na području Tuzlanskog kantona odnosno Tuzle, Gračanice i Živinica, potvrđeno je za "Avaz" iz ove policijske agencije. Akcija se provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Kako nezvanično saznajemo, među osumnjičenima su državni zastupnik i lider Socijaldemokrata Enver Bijedić i još pet osoba. Terete se za zloupotrebe položaja i više krivičnih koruptivnih djela. Tužilaštvo osumnjičene tereti za sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla koji je u vlasništvu Tuzlanskog kantona sa privatnom firmom Minning i Drilling iz Gračanice.

Jedan od ugovora veći je od pet miliona KM. Pretresi traju na šest lokacija. Svi su pod nadzorom SIPA-e i uskoro će biti uhapšeni.

Osim Bijedića, osumnjičeni su i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika i član SD-a,te bivši direktor Rudnika soli Tuzla – Amir Sušić i  predsjednik Nadzornog odbora Amir Tursunović. Očekuje se i hapšenje  privatnih poduzetnika Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice, koji su i dobili ovaj višemilionski posao.

Po naredbi i nalogu Općinskog suda Tuzla i Kantonalnog tužilaštva TK u toku su pretresi na više lokacija u Tuzli i Gračanici. Javnost će o svemu biti blagovoremeno obaviještena - rekao nam je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

 - U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na šest lokacija u Tuzli, Živinicama i Gračanici, zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivično djelo iz člana 340. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona - rečeno je iz SIPA-e.

Više o temi Enver Bijedić

VELIKA AKCIJA U TK
SIPA hapsi Envera Bijedića i još pet osoba
ANALIZA
Hodža gubi status moćnika iz sjene
NA VRH

Podijeli članak na