OSUDILE "GOVOR MRŽNJE"

Žene SDA: Sebija Izetbegović je primjer spinovanih i orkestriranih napada, ne mogu joj oprostiti uspjeh

- Najeklatantniji primjer takvih spinovanih i orkestriranih ataka su kontinuirani napadi na profesoricu Sebiju Izetbegović, vrlo često motivirani činjenicom da je žena, ocijenile su Žene SDA.

Žene SDA. Arhiv

Avaz.ba

18.2.2021

Žene Stranke demokratske akcije (SDA) osudile su govor mržnje u javnom prostoru i poručile su da je zvaničnica ove stranke i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u SarajevuSebija Izetbegović najeklatantniji primjer verbalnih napada.

Kako su saopćile, u potpunosti podržavaju načela demokratije i ljudskih prava, uključujući i slobodu govora i javnog artikulisanja različitih političkih stavova. Napomenule su da sloboda podrazumijeva odgovornost, pa tako i odgovornost za izgovorenu riječ.

- Zalažemo se za 'higijenu' javnog prostora i posebno javnog govora, te se kategorično protivimo i osuđujemo svaki oblik govora mržnje i ataka na integritet ljudske osobe kao takve. U našem javnom prostoru svakodnevno svjedočimo takvim atacima čije su žrtve nerijetko žene, ukazale su.

Ukazale su da neutemeljeni linčevi od pojedinih medija i političara dodatno destruiraju društvo i demotiviraju sposobne osobe s integritetom, posebno žene u njihovom nastojanju da svojim angažmanom doprinesu napretku društva.

- Najeklatantniji primjer takvih spinovanih i orkestriranih ataka su kontinuirani napadi na profesoricu Sebiju Izetbegović, vrlo često motivirani činjenicom da je žena, ocijenile su Žene SDA.

Podsjetile su da je biti javno angažovana žena u bosanskohercegovačkom društvu teret sam po sebi.

- Tada vam uspjeh i sposobnost ne mogu oprostiti kočničari progresa i medijska stihija u trci za bombastičnim naslovima, kao ni nadobudni političari u svome populističkom pohodu na koji glas više, potcrtale su.

Žene SDA su osudile spomenute vrste medijskih i političkih kampanja, te su pozvale na argumentovanu i na činjenicama utemeljenu konstruktivnu kritiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.