ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Vidljiv je razvoj Srebrenice, ponavljanje izbora je politička odluka

Dodik je naveo da oni, koji su to politički motivisali, nisu dobili sve što su tražili, zbog čega sada najavljuju bojkot ponovljenih izbora

Dodik: Bošnjaci u Srebrenici previše vezani za Sarajevo. Arhiv

Piše: Srna / D. H.

18.2.2021

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ponavljanje izbora u opštini Srebrenica i gradu Doboju politička odluka, koja nema veze sa pravom, te napomenuo da se na dan izbora niko nije žalio u Srebrenici.

Dodik je naveo da oni, koji su to politički motivisali, nisu dobili sve što su tražili, zbog čega sada najavljuju bojkot ponovljenih izbora.

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem, Dodik je istakao da se u Srebrenici vidi infrastruktorni razvoj, da su riješena mnoga otvorena pitanja, te da se sada radi na rješavanju pitanja zapošljavanja.

Nastavak razvoja

- Dva pogona i Banja `Guber` stavljeni su na kolosijek onoga što treba da bude urađeno u narednom vremenu i stavljeno u funkciju. Ovdje sam da potvrdim da će se to i desiti", rekao je Dodik novinarima u Srebrenici.

Dodik je naveo da će put do jezera, gdje živi uglavnom bošnjačko stanovništvo, u dužini od 2,5 kilometara biti urađen ove godine, kako je i bilo planirano.

- Cilj nam je da nastavimo razvijati Srebrenicu infrastrukturno i privredno. U tom pogledu, podrška institucija Republike Srpske neće izostati, a SNSD - kao vodeća partija vlasti u Srpskoj i u ime Srba na nivou BiH svakako će dati puno podršku razvoju Srebrenice", poručio je Dodik.

Dodik je naveo da je danas u Srebrenici trebalo da se okupe svi politički predstavnici, kako bi pokazali da su izbori mjesto koje treba da potvrdi normalizaciju ukupnog demokratskog života u samoj opštini.

"Neki ne misle da je to tako. Oni koji bojkotuju, ne želim da ih kritikujem, to je njihova politička odluka, bitno će urušiti međunacionalne odnose. O tome nisu razmišljali, ali bi bio red da razmišljaju. To će još više podijeliti ljude u opštini", rekao je Dodik.

Dodik je pozvao sve da izađu na izbore, ističući da Bošnjaci već imaju nekoliko izabranih odbornika, sa onih mjesta na kojima nisu poništeni rezultati.

- Možda im to pruža lagodnu poziciju, pa sada ne moraju ni da izlaze, ali mislim da bi trebalo svi zajedno na dan izbora da pokažemo demokratski kapacitet, ako nam je do normalizacije odnosa, rekao je Dodik.


"Političko Sarajevo"

Dodik je ocijenio da su Bošnjaci u Srebrenici previše politički vezani za političko Sarajevo, koje, kako je naveo, vodi računa o sebi, a ne o njima.

- Oni su im potrebni samo kada treba nešto da glasaju i da problematizuju odnose prema Republici Srpskoj, a mislim da je stvar sasvim drugačija. Bošnjaci ovdje ili bilo gdje u Srpskoj sigurno ne mogu da se požale na status koji imaju i odnose koji su građeni u bilo kom mjestu, od Janje do Srebrenice, Prijedora i svakog drugog mjesta, naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je nemoguće riješiti sve probleme, te da su neka prava vezana za jezik u domenu istorijskih i identiteskih vrijednosti, koje treba da se raščiste.

- U BiH ne možete nešto da zovete bosanskim ako nije obuhvatilo sve. Ne možete da imate predznak bosanski za samo jedan konstitutivni narod, jer je to onda problem identiteta i BiH koja bi trebalo da bude zajednička, napomenuo je Dodik.

Dodik je naveo da je sloboda izaći na izbore, ali i bojkotovati izbore.

- Zbog toga mislim da su to pogrešne odluke. Pompezno su najavljivali da će ovdje doći svi lideri najvažnijih bošnjačkih političkih stranaka. Radovao sam se da ćemo danas ovdje sjesti da razgovaramo. Tako uvijek nešto veliko najavljuju za Srebrenicu, a onda se ne pojave", rekao je Dodik.


Ko će odgovarati

Dodik je istakao da oni imaju obavezu da ovdašnjem bošnjačkom narodu objasne ogromnu finansijsku podršku koja je došla u Srebrenicu, koja se ne vidi u ovoj lokalnoj zajednici.

- Ako je tačno da je došla milijarda, hoće li iko odgovarati gdje je taj novac? Nakon investicione konferencije, Srbija je za Srebrenicu dala pet miliona, a Republika Srpska dva ili tri miliona i to se vidi. Ovdje su nove ulice, rasvjeta, trotoari, igrališta, novi vrtić. A gdje je milijarda kojom su upravljali Bošnjaci, upitao je Dodik.

Dodik je istakao da podržava kandidata Mladena Grujičića za načelnika opštine Srebrenica i pozvao sve stanovnike da izađu na izbore 21. februara.

Sastanku u Srebrenici prisustvovao je i predsjedavajući u Domu naroda Parlamentarne skupštine Nikola Špirić.

Centralna izborna komisija BiH /CIK/ odlučila je da 21. februara budu ponovljeni lokalni izbori u Doboju i Srebrenici.

CIK BiH je 21. januara donio odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.