VIŠEGRAD

Žrtve ogorčene zbog "Viline vlasi": Može li se logor Aušvic promovirati kao wellness

Nije ispunjen zahtjev iz peticije da se višegradska banja „Vilina vlas“ ukloni s mapa i iz pretraživača kompanije „Google“

Alen Bajramović

„Vilina vlas“: U objektu civili zatvarani, mučeni, silovani i ubijani

Foto: Arhiv


Skoro 28.000 osoba potpisalo je peticiju da se višegradska banja „Vilina vlas“ ukloni s mapa i iz pretraživača kompanije „Google“. Online peticiju na stranici Change.org u julu prošle godine pokrenula je Amela Trokić, stručnjak za marketing, koja se nije mogla pomiriti s činjenicom da se objekt, u kojem su tokom agresije na BiH civili zatvarani, mučeni, silovani i ubijani, danas promovira kao turistička atrakcija.

Horor hotel

- Ako bi neko koncentracioni logor Aušvic odlučio pretvoriti u wellness odmaralište pogodno za “opuštajući odmor”, biste li mu dopustili da to promovira na Googleu? Želite li dopustiti da se na aplikaciji Google Maps prikazuje kao turistički objekt - navela je Trokić te pojasnila da se ne radi o pretpostavci, već stvarnosti iz “horor hotela” u Višegradu.

Osam mjeseci kasnije “Vilina vlas” i dalje je na Googleu, ali uz pohvale da je to vrlo lijepo mjesto u prirodi, a ponovo su se čule i informacije u šta je ono tokom rata bilo pretvoreno. U logor u kojem je silovano oko 200 žena, a neke od njih izvršile su samoubistvo, u mjesto zatočenja nevinih ljudi iz Sjeverina, koji su premlaćivani, potom ubijeni i bačeni u Drinu da bi fotografije njihovog mučenja nakon rata zgrozile cijeli svijet.

Politička volja

 • Hasečić: Priznati zločine

  Hasečić: Priznati zločine

  Foto: Arhiv


- Zakonska osnova postoji da se to mjesto obilježi. Političke volje nema, a opstrukcije su na sve strane. Mi imamo veliki broj žrtava iz „Viline vlasi“, ali niko ne spominje staru banju, jer imamo preživjele, koji su iz nje pobjegli, a neke su pustili dobri Srbi koji su bili tu. Bilo bi ljudski i civilizirano da svojim sugrađanima dopuste da na hotel ili negdje ispred postave spomen-ploču. To bi vodilo međusobnom uvažavanju i poštovanju, da se na to jednom stavi tačka, jer postoje presude, a još će ih biti - kazala je Hasečić.

Postavite makar pločicu

Rehabilitacioni centar danas je u nadležnosti Vlade RS, ali entitetska i općinska vlast i po ovom pitanju su isključivi, kao i u mnogim drugim, kaže Bilal Memišević, predsjednik MIZ-a Višegrad.

 • Memišević: Strašan zločin

  Memišević: Strašan zločin

  Foto: Arhiv


- Insistiramo da neka pločica, nađe mjesto na tom objektu i da na njoj piše da su u tom periodu, od tih i tih, počinjeni strašni zločini silovanja, mučenja i ubistva - ističe Memišević.

NA VRH

Podijeli članak na