MUBAREK NOĆ

Muhamed ef. Velić o noći Lejletu-r-Regaib: Imamo pravo na svoje želje, večeras je velika šansa da se uvjerimo u to

Sada treba da se solidarišemo, kaže ef. Velić

Piše: Alisa Čengić

18.2.2021

Efendija Velić: Treba da budemo sa onima kojima je potrebna pomoć. Avaz

Mubarek noć Lejletu-r-Regaib nastupila je zalaskom sunca.

Prva mubarek noć mjeseca redžeba je Lejletu-r-Regaib, a nastupa uoči prvog petka u tom mjesecu. Muslimani je kao mubarek noć obilježavaju u ibadetu.

Imam Ferhadija džamije u Sarajevu Muhamed ef. Velić za "Avaz" je rekao da je ovo prva noć uoči petka, koja se u mjesecu redžebu obilježava kao mubarek noć ili noć želja.

- Važno je naglasiti da je po takvimu Rijaseta Islamske zajednice. Zašto je ovo noć želja? Zato što je u ovoj noći majka Muhammeda, a. s., osjetila da je zanijela Muhammeda, a. s., i na taj način se ispunila pradavna želja oca naroda Ibrahima, a. s., koji je učio, i molio, i imao želju da Allah, dž. š., pošalje njegovim potomcima poslanika, nekoga od njih, koji će ih učiti Knjizi i mudrosti i koji će ih očistiti - precizno je pojasnio za "Avaz" efendija Velić.Zamoliti Gospodara da nam otvori oči

Pošto je ova noć uoči petka, svakako to je dobra noć u svetom mjesecu redžebu, tako da svi vjernici imaju pravo na svoje želje. 

- Pitamo se imamo li pravo na svoje želje. Imamo, večeras je velika šansa da se uvjerimo u to. Svaki dan kada osjetimo vezu sa Stvoriteljem, tada se naše želje ostvaruju - rekao je ef. Velić, dodajući da trebamo zamoliti Gospodara da nam otvori oči jer ako ne vidimo njegovu dobrotu, moramo ga moliti da nam otvori oči.

Niko nije sam

Ističe da se često trebamo boriti za boljitak i države i naroda kako bi prošli ovu pandemijsku krizu.

- Sada treba da se solidarišemo. Sada treba da imamo bojazni o posljedicama. Mislim na psihološka i duhovna stanja. Ljudi su sada tempirane bombe. S ljudima se treba solidarisati i pomoći im. Dati im do znanja da niko nije sam, sa svima nama je naš Stvoritelj. A mi treba da budemo sa onima kojima je potrebna pomoć  - rekao je ef. Velić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.