AFERA RUDNIK SOLI

Enver Bijedić i njegovi saučesnici pušteni da se brane sa slobode

Jučer obavljeni pretresi prostorija koje koriste osumnjičeni, a u kojima su oduzeti dokazi koji će biti korišteni na suđenju

Hapšenje jednog od osumnjičenih. Avaz

A. Aljimi

19.2.2021

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je, nakon ispitivanja šest osumnjičenih osoba u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Tuzli, Općinskom sudu Tuzla stavilo prijedlog za određivanje različitih mjera zabrane za Envera Bijedića, Amira Sušića, Amira Torsunovića, Aziza Čačkovića, Atifa Mujkića i Dženana Mujkića, koji su osumnjičeni da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa primanjem nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem, ili u slučaju Sušića i Čačkovića krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

U ovom predmetu Tužilaštvo, u saradnji sa istražiteljima SIPA-e, provodi višemjesečnu istragu, a jučer su obavljeni pretresi privatnih i poslovnih prostorija koje su koristili osumnjičeni, prilikom čega su prikupljeni brojni relevantni dokazi, radi čega se obezbjeđenje prisusutva osumnjičenih u daljem toku krivičnog postupka može ostvariti i mjerama zabrane, umjesto mjerom pritvora.


Predložene mjere

Za sve osumnjičene su predložene mjere zabrane međusobnog sastajanja ili sastajanja sa svjedocima i obavezno periodično javljanje u nadležnu policijsku stanicu. Za Bijedića je predložena i mjera zabrane odlazaka u prostorije Rudnika soli Tuzla, a uz istu mjeru Tursunoviću je predložena i zabrana obavljanja dužnosti predsjednika Nadzornog odbora u Rudniku, te Čačkoviću zabrana obavljanja dužnosti v.d direktora Rudnika.

Predlaganjem mjera zabrane osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode.

Podsjećamo, Enver Bijedić je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj su bili i ostali osumnjičeni, te da je u periodu od septembra 2019. do februara 2021. godine, koristeći svoj uticajni položaj predsjednika stranke Socijaldemokrati BiH i zastupnika u Parlamentu BiH, posredovao između osumnjičenih i podstrekavao ih da počine navedena krivična djela.

Protiv ovih osoba je otvorena istraga u Tužilaštvu a koja se odnosi na nezakonitosti prilikom namještanja tendera u iznosu od oko 5,5 miliona KM za firmu „Minning and Drilling“ iz Gračanice za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima u Rudniku soli Tuzla. Istragom je potvrđena osnovana sumnja da su tenderi u navedenom periodu više puta poništavani iako je kvalifikovana i kredibilna firma iz Bugarske u više navrata imala ponude koje su bile jeftinije za oko 2 miliona KM od gračaničke firme, kako bi se kontinuirano pogodovalo i insistiralo da upravo ova firma dobije posao.


Otkrivene malverzacije

Također, osumnjičeni su bili svjesni da gračanička firma nije kvalifikovan i kredibilan ponuđač jer nije imala ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova, ali je bez obzira na to sa ovom firmom 12. februara 2021. godine zaključen ugovor za obavljanje ovih poslova, uz dodatnu odredbu u ugovoru da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih pet posto, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrijednosti ugovora, što je još oko 1,1 milion KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki

Na ovaj način je osumnjičenim Atifu i Dženanu Mujkiću i firmi Minning and Drilling iz Gračanice, iako nije bila kvalifikovan ni kredibilan ponuđač, pribavljena korist u vidu izbora za najpovoljnijeg ponuđača za ove radove, kao i vidu sticanja potrebnih kvalifikacija za naredne javne nabavke za obavljanje radova istražno-ekaploatacionih bušotina u BiH, ali i u inostranstvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.