REAKCIJE

Delegacija EU za "Avaz" o bojkotu izbora u Srebrenici: To nije u najboljem interesu glasača

Svi subjekti u izbornom procesu mogu donositi odluke o svom učešću na izborima, kazali su

Delegacija EU: Centralna izborna komisija obavlja važan rad. Arhiv

Piše: E. Halimić

19.2.2021

Inicijativa "Moja adresa Srebrenica" dobila je punu podršku svih probosanskih stranaka da bojkotuje predstojeće ponovljene izbore koji će u nedjelju, 21. februara, biti održani u Srebrenici.

Prethodno iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) za "Avaz" kazali su da bojkotiranje demokratskih procesa obično nije dobra opcija kada se žele ostvariti rezultati za dobrobit zajednice. 


Međutim, iz Delegacije EU u BiH za "Avaz" kazali su da učešće na izborima je osnovno demokratsko pravo.

- Istovremeno, svi subjekti u izbornom procesu mogu donositi odluke o svom učešću na izborima, ali bojkotovanje nije u najboljem interesu glasača i ne odražava zdravo demokratsko društvo. Centralna izborna komisija obavlja važan rad u skladu sa Izbornim zakonom BiH i drugim važećim zakonodavstvom, koji garantuje integritet i transparentnost izbornog procesa, te je nezavisnost ove institucije od iznimne važnosti. Svi politički akteri trebaju poštovati konačne i obavezujuće odluke nadležnih institucija kako bi očuvali vladavinu prava - istakli su.


Dodali su da zabrinutosti u pogledu integriteta izbornog procesa se trebaju rješavati kroz unapređenje izbornog zakonodavstva u BiH u skladu s evropskim standardima i primjenom preporuka OSCE/ODIHR-a kao i odgovarajućih preporuka Venecijanske komisije, a kako je naznačeno u ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.