VANDALIZAM

Devastirane ploče u Aleji ambasadora, Općina Stari Grad poziva na veći angažman policije

Ovakvo ponašanje pojedinaca i potreba za uništavanjem javnog dobra je neshvatljivo i nedopustivo, ističu iz Općine Stari Grad

A. K.

Uništeno šest ploča

Foto: Općina Stari Grad


Ponovno su devastirane ploče u Aleji ambasadora u Sarajevu. Općina Stari Grad na čijem je području ta šetnica zahtijeva veći angažman policije. Općinska služba za investicije i komunalne poslove obišla je Aleju ambasadora od Bentbaše do Darive i utvrdila da je uništeno šest ploča.

Tri kamene ploče su potpuno istrgnute iz ležišta, dok su još tri oštećene do te mjere da i njih treba zamijeniti. Jedna kamena ploča s imenom ambasadora nađena je uz obalu Miljacke, a jedna je razbijena na travi pored zida.

- Aleja ambasadora, jedna od najljepših šetnica u Sarajevu i jedina takve vrste u Starom Gradu ponovo je na meti vandala. Godinama unazad Općina Stari Grad ulaže sredstva u održavanje Aleje ambasadora, ali neodgovorni pojedinci i pored brojnih poziva na prestanak divljaštva i dalje uništavaju ovo šetalište. Na meti pojedinaca ponovo su se našle ploče sa imenima ambasadora koji su u prethodnom periodu zasadili lipe - navedeno je u saopćenju te općine.

Stablo lipe istrgnuto iz zemlje

Jedno stablo lipe istrgnuto je iz zemlje, a na nekoliko mjesta je oštećen i kameni zid iznad kojeg se sade lipe te na zidu nedostaje određeni broj kamenih pločica.

Ovakvo ponašanje pojedinaca i potreba za uništavanjem javnog dobra je neshvatljivo i nedopustivo, ističu iz Općine Stari Grad i pozivaju na veći angažman policije kako bi se ove pojave zaustavile, zaštitila imovina i pružila sigurnost građanima koji posjećuju Aleju ambasadora.

Također pozivaju na veći angažman i uključenost i Javnu ustanovu za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, koja upravlja Zaštićenim pejzažem Bentbaša.

Godinama se ulaže novac u sanaciju štete

Općina Stari Grad Sarajevo, s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, prethodnih godina je uložila značajan novac u održavanje Aleje ambasadora, ali i u sanaciju štete koju su počinili neodgovorni pojedinci.

- Kako bi se tome stalo ukraj, prije tri godine uveden je videonadzor (Dariva i Bentbaša, a naknadno i Park mira) i urađena rekonstrukcija javne rasvjete, kao i postavljanje osvjetljenja ispod tabli sa imenima ambasadora. U ovaj projekat uloženo je 75.000 KM. Evidentno je da je i pored svih napora i ulaganja potreban veći angažman policije i kontinuirani nadzor i obilazak ove lokacije. Ovo je posebno značajno kako devastacija ne bi bila nastavljena i eventualno došlo i do oštećenja u Parku mira koji je sagrađen prošle godine. Ovo igralište nalazi se na Darivi i sastoji iz tri dijela: dio za sportske aktivnosti, za dječiju igru i za odmor i rekreaciju, a opremljeno je i spravama za djecu sa posebnim potrebama. Park mira je zajednički projekat Općine Stari Grad Sarajevo, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, a projekat je koštao 185.000 KM - navodi se u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na