AVANTURISTI

Robert Dacešin obilazi svijet i uživa u ljepoti dalekih destinacija

Ovaj magistar ekonomije pokrenuo je putopisni blog, govori pet jezika, dobitnik je nagrade Grada Banja Luka za doprinos razvoju turizma i sporta

S putovanja nosi najljepša sjećanja koja prenosi u knjige. Privatna arhiva

Piše: I. Selimagić

21.2.2021

Banjalučanin Robert Dacešin nema samo jedno zanimanje. On je magistar ekonomije, pokrenuo je niz vlastitih projekata, poput najčitanijeg putopisnog bloga u BiH „Rio priče sa putovanja“, a osim toga, govori pet stranih jezika - engleski, španski, portugalski, italijanski i slovački. Dobitnik je i nagrade Grada Banja Luka za doprinos razvoju turizma i sporta.

Putopisna knjiga

- Sa svojim putovanjima sam počeo prije deset godina, a s blogom 2015., najviše iz želje da s ljudima podijelim neke informacije za koje sam smatrao da bi im mogle biti zanimljive i korisne. Naime, mnogi misle da su aviokarte skupe, ali to zaista nije tako. Do sada sam imao priliku da putujem u Jordan i Izrael za oko 60-70 eura, Gruziju i Maroko za isti taj novac, te sam htio te stvari da podijelim s drugim ljudima. Nakon toga se rodila ideja i da pišem knjige, vodiče za Banju Luku, ali i za čitavu BiH. Napisao sam i putopisnu knjigu o svom putovanju Južnom Amerikom, a uskoro i s putovanja po Aziji - kazao nam je Dacešin.

S jednog putovanja. Privatna arhiva

Iako je proputovao skoro cijeli svijet, Južna Amerika mu se, ipak, najviše svidjela.

- To je moj najdraži kontinent koji sam posjetio do sada. Imao sam priliku da posjetim Brazil, Boliviju, Čile, Ekvador i Kolumbiju i do danas - to je putovanje za koje me vežu najdraže uspomene. Mnogo mi se dopala i Gruzija, za koju mislim da je veoma potcijenjena zemlja, a ima sve, prelijepu prirodu, nevjerovatnu historiju, vrhunsku hranu. Najviše želim da posjetim Japan. Oduvijek me privlačila ta zemlja sa svim svojim neobičnostima, toliko unikatna i posebna - rekao je Dacešin.


Jeftini letovi

- Obično kada putujem, koristim internet-stranicu Couchsurfing za smještaj, gdje mogu kod drugih ljudi noćiti besplatno bilo gdje u svijetu. Naravno da taj smještaj ponekad nije komforan, ali često mi se znalo isto tako desiti da dobijem sobu za sebe i osjećam se kao da sam na nekom Airbnbu. Kod nas postoji veliki broj aviokompanija koje zaista jeftino lete za mnoge evropske gradove - istakao je Dacešin.

Stekao zanimljiva iskustva. Privatna arhiva

Naglašava da su mu u Čileu ukrali mobilni telefon, a u Keniji je bio u njihovoj “faveli”, gdje pri samom ulasku svi samo gledaju u vas i žele da vas dodirnu.

- U Gruziji smo zaustavili na putu dva poprilično drogirana momka, koja su vozila krajnje rizično kroz vijugave ulice. Ali i pored posjete tim “opasnim” zemljama, kao što su, recimo, Kolumbija, Brazil ili Pakistan, čovjek, ukoliko se ponaša kao lokalac i poštuje pravila života tamo, u većini će slučajeva biti sve uredu - naglašava Dacešin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.