OPROŠTAJ OD VELIKANA

Dnevni avaz i RSG u saradnji: Večeras mini-koncert na Skenderiji u čast velikog umjetnika i čovjeka Đorđa Balaševića

Ideja je potekla od Fuada Čibukčića i Aide Feraget

Piše: E. T.

20.2.2021

Mini-koncert na Skenderiji posvećen Đorđu Balaševiću. Avaz

Dnevni avaz i Radio Stari Grad večeras organiziraju oproštaj od Đorđa Balaševića. 

Ideja je potekla od Fuada Čibukčića i Aide Feraget. Pozvani su građani da večeras u 20 sati dođu na Skenderiju gdje će biti održan mini-koncert a ako nisu u prilici doći, da izađu na balkone, prozore, te da dođu na Skenderiju, poštivajući sve mjere zbog epidemije koronavirusa, te zapale svijeće i uz pjesme Balaševića odaju počast čovjeku koji je zadužio Sarajevo i njegove građane. 

RSG će u svom programu pustiti nekoliko pjesama koje će građani moći čuti sa razglasa na platou Skenderije. 




Adnan Osmanagić: Mnogo više od pjevača. Avaz

Obaveza prema mlađim generacijama

Adnan Osmanagić, direktor RSG-a kaže da je Balašević veliki čovjek i da nije dovoljno za njega reći da je bio samo pjevač ili kantautor. 

- Radi se o iznimnom čovjeku, on je mnogo više od pjevača i kantautora. Mislim da to nije dovoljno da bi se nekome, ko nije upoznao lik i djelo Đorđa Balaševića da mu se ustvari prenese dojam ko je ustvari on. To je jedna iznimno važna ličnost za sve građane ne samo u Srbiji i Novom Sadu, nego u cijelom regionu. Mislim da je bio jedan od rijetkih koji je, u momentima kada su mnogi u najmanju ruku kalkulisali sa izjavama, da ne kažem da su se zdušno uključili u razne političke kampanje, kada smo mi bili u tom ratu kroz koji smo prošli, da je bio čovjek koji je jasno izrazio svoje stavove. Imamo obavezu prenijeti mlađim generacijama, koje ne pamte to vrijeme, koje su se rodile nakon tih događaja. Imamo obavezu prema čovjeku, pa tek onda prema muzičaru - kazao je Adnan Osmanagić.

Aida Feraget, jedna od organizatorica večerašnjeg okupljanja, kazala je za „Avaz“ da je tužna, kao i čitava regija, nakon što je objavljeno da je preminuo velikan Đorđe Balašević.


Aida Feraget: Ako ne možete doći da zajedno zapalimo svijeće, izađite na balkone u 20 sati. Avaz

Predivna ideja i hvala „Avazu“ što podržava sve građanske ideje

S druge strane, radosna je što se stvorila jedna ovakva ideja.

- Zaista je divna spremnost najvećih medija „Dnevnog avaza“ i „Radija Stari Grad“ da se uključi u ono što su Đoletovi fanovi pokrenuli još sinoć. Mi smo se sinoć okupili na platou Skenderije, okupit ćemo se i večeras u osam sati. Baš mi je drago da i naši mediji uzimaju učešće u tome. Pored činjenice da ćemo se okupiti i upaliti svijeće, od Doma mladih dobili smo informaciju da će sa svoje strane obezbjediti zvučnike na kojima će se, naravno, emitovati Balaševićeve pjesme. 

Gospodin Fuad Čibukčić je došao na ideju da pozovemo Sarajlije koji ne mogu fizički prisustvovati ovom posljednjem oproštaju da, zajedno sa RSG, pjevaju na balkonima pjesme kojima nas Balašević zadužio. Mislim da je to stvarno predivna ideja i hvala „Avazu“ što podržava sve građanske ideje. Ovim putem, poziv vašim čitaocima – ako ne možete doći da zajedno zapalimo svijeće, izađite na balkone u 20 sati, slušajuči RSG, i pjesmom se oprostite od Balaševića – kazala je Feraget i na kraju drhtavim glasom dodala:

- Jako je volio Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.