TELEFONSKI POZIV

Ministrica Turković razgovarala s bivšim direktorom CIA-e o eurointegracijama i podršci SAD

Istaknuto je da je dolaskom nove američke administracije, na čelu s predsjednikom Bajdenom , povećan interes SAD u regionu

Fena
  • Bisera Turković i Dejvidom Petreusom

    Bisera Turković i Dejvidom Petreusom

    Foto: Avaz


Ministrica Turković i general Petreus su razgovarali o prioritetima i strateškim opredjeljenjima nove američke administracije te o poziciji Bosne i Hercegovine u kontekstu vanjskopolitičkih aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Razgovarano je i o podršci Sjedinjenih Američkih Država euroatlantskim integracijama naše zemlje te o mogućim novim američkim investicijama u Bosni i Hercegovini i regionu. Istaknuto je da je dolaskom nove američke administracije, na čelu s predsjednikom Bajdenom (Bidenom), povećan interes SAD u regionu.

General Petreus je naglasio da je Bosna i Hercegovina bila i ostala prijatelj SAD i da će naša zemlja moći računati na podršku i u budućnosti. S druge strane, ministrica Turković je zahvalila SAD za svu pomoć koju je ova prijateljska zemlja pružala i još pruža Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima.

Petreus je bivši direktor CIA-e koji je doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Penzionisani je američki general sa četiri zvjezdice, koji ima bogato iskustvo u Pentagonu, a tokom bogate karijere je obavljao i dužnost pomoćnika šefa osoblja za operacije NATO stabilizacije u Bosni i Hercegovini.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na