SARAJEVO

Rekordna zapljena: Vozio 292.500 kutija cigareta vrijednosti 1,6 miliona KM, uhapšen vozač

Kamion s švercovanom robom ušao je u BiH na graničnom prelazu Deleuša i pod pratnjom službenika dovezen u Sarajevo na pregled.

Cigare otkrivene u kamionu. Avaz

Piše: M. Aščić

21.2.2021

Pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) spriječili su sinoć šverc velike količine cigareta iz Crne Gore u BiH.

Akcija pripadnika UIO BiH okončana je jutros, a o svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH.

Radi se o jednoj od najvećih zapljena cigareta u posljednjih desetak godina. Kamion s švercovanom robom ušao je u BiH na graničnom prelazu Deleuša i pod pratnjom službenika dovezen u Sarajevo na pregled. 


Prema nezvaničnim informacijama "Avaza" cigarete su otkrivene putem specijalnog skenera koji je UIO BiH donirala Kina, a pronađeno je više od 585  kartonskih kutija (292.500 paklica cigareta). Vozač kamiona je uhapšen.

Prema informacijama "Avaza" vrijednost zaplijenjenih cigarate iznosi 1,6 miliona KM. 


Kutije otkrivene putem skenera. Avaz

Ova informacija potvrđena je danas iz UIO BiH.

 - Provodeći operativne aktivnosti na terenu službenici Uprave z indirektno oporezivanje izvršili su detaljan pregle teretnog motornog vozila u vlasništvu firme iz Crne Gore.Tom prilikom je otkriveno da se pokušalo prokrijumčariti 585 katrona (292.500 paklica cigareta), brenda Regina Red čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1.608.000,00 KM. Krijumčarene cigarete bile su namijenjene „crnom tržištu“ Evropske unije. Treteno motorno vozilo u kojem su pronađene krijumčarene cigarete je privremeno oduzeto jer je korišteno kao kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, dok je lice inicijala K. M. lišeno - rečeno je iz UIO BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.