KOALICIJA POD LUPOM

Izlaznost manja nego u novembru: Jerinić pobijedio u Doboju, Grujičić u Srebrenici

Zabilježena izlaznost do 19 sati na ponovljenim izborima u Srebrenici je 49,8 posto, a u Doboju 54,7 posto

N. Aj.

21.2.2021

Jerinić pobijedio u Doboju, Grujičić u Srebrenici. Avaz

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' je na konferenciji za medije održanoj u 21.30 sati u Doboju izvijestila je javnost o procesu glasanja do 19 sati, zatvaranju biračkih mjesta i izlaznosti birača na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici.

- Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su neometano pratili proces glasanja te su zabilježili otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta ili zastrašivanje i vršenje pritisaka na glasače na tri biračka mjesta u Doboju (038B027, 038B029 i 038B035A) i dva biračkom mjestu u Srebrenici (105B015 i 105B005). Glasanje bez važećih identifikacionih dokumenata je zabilježeno na osam biračkih mjesta, od kojih je pet u Doboju, a tri u Srebrenici - saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom".

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na trećini biračkih mjesta, odnosno do 10 takvih slučajeva.


Također, posmatrači su zabilježili porodično glasanje na više od polovine biračkih mjesta i u Doboju i u Srebrenici, do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti.

- Na 22 biračka mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 19 u Doboju. Neovlaštene osobe nisu se duže zadržavale na biračkim mjestima i remetile proces glasanja. "Bugarski voz" nije zabilježena ni na jednom posmatranom biračkom mjestu. Na tri biračka mjesta u Doboju tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19 virusa - saopćili su iz Koalicije "Pod lupom".

Do sada im je prijavljeno sedam situacija koje predstavljaju potencijalno ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu. Zabilježene su primjedbe ili prigovori na petnaest biračkih mjesta u Doboju i jednom biračkom mjestu u Srebrenici.

Zabilježena izlaznost do 19 sati na ponovljenim izborima u Srebrenici je 49,8 posto, sa marginom statističke greške od +/- 6, 30 posto na intervalu od 95 procentne tačnosti, a u Doboju 54,7 posto, sa marginom statističke greške od +/- 2, 19 posto na intervalu od 95 procentne tačnosti.

- Preliminarni podaci sa uzorka posmatranih biračkih mjesta, i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju na to da je izlaznost u Srebrenici i Doboju manja za oko 14 posto u odnosu na redovne Lokalne izbore održane 15. novembra 2020. godine - kazali su iz Koalicije "Pod lupom".

Prema posljednjim informacijama sa terena posmatrači Koalicije "Pod lupom" neometano prate proces brojanja glasova.

- Preliminarni podaci o rezultatima glasanja na posmatranim biračkim mjestima za gradonačelnika Grada Doboja i načelnika Opštine Srebrenica pokazuju da je u Doboju Boris Jerinić (SNSD) osvojio 65,2 posto glasova, Cvijan Filipović (SDS) 18,3 posto, a Srđan Todorović (SP) 16,5 posto glasova, dok je u Srebrenici Mladen Grujičić (Zajedno za Srebrenicu) osvojio 96,3 posto glasova, a Alija Tabaković (Moja adresa Srebrenica) 3 posto glasova, dok je Mile Janjić osvojiio 0,5 posto glasova i Aleksandar Simić 0,2 posto glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.