ŽIVOT

Majstor mnogih zanata: Povrtlar, kobasičar, stolar i pletač ribarskih mreža

Stalno mi se rađaju nove ideje vezano za stolariju ili bravariju, kaže Račić

Piše: B. Grgić

22.2.2021

Pravi stolove od topole. B. GRGIĆ

Brano Račić iz Novog Sela, rubnog mjesta između Bosanske Gradiške i Srpca, svakodnevno ima pune ruke posla. Većinu februarskih dana Brano s porodicom provodi u ogromnim plastenicima. U toku je sjetva paprike i paradajza za rasad, uzgoj luka i špinata, popravka plastenika i priprema za narednu sezonu.

A kada želi odmoriti ruke i kičmu od plastenika, Brano vrijeme posvećuje guskama. Trenutno na farmi ima matično jato od 17 gusaka, a nedavno je završio klanje 46 velikih gusaka.



Izlov šarana

- Proizvodimo prirodnu guščiju mast, koja je ljekovita. Od guščijeg mesa pravimo i kobasice i druge specijalitete - kaže Račić.



Guske koriste veliko prostranstvo pod pašnjacima i vodom iz obližnje rječice Mature. Tu je i ribnjak sa šaranom. Do prvog izlova ostalo je pola godine.

- U dva navrata u ribnjak smo ubacili 3.500 komada mlađih šarana. Nadamo se da će u septembru imati težinu oko dva kilograma. Hranimo ih najkvalitetnijim domaćim žitaricama, očekujemo dobar izlov već u septembru - ističe Račić.


Izrađuje ribarske mreže. B. GRGIĆ

A kada mu vremenske prilike ne dozvoljavaju da radi na otvorenom, pravi stolove od čuvene topole jagnjede i trešnjevog drveta. Plete i formira ribarske mreže, po narudžbi napravi i pokoji čamac.


Radni dan

- Stalno mi se rađaju nove ideje vezano za stolariju ili bravariju. Konstruiram i izrađujem i razne alatke koje mi olakšavaju rad u plastenicima. To su razne sadilice, pomagala za prihranu, navodnjavanje ili berbu povrća. Moj radni dan traje od jutra do noći, radim uglavnom iz zadovoljstva i nije mi teško - kaže Račić.

U svakodnevnim poslovima pomažu mu supruga Tatjana, kćerke Amanda i Andrea te unuka Martina. Po potrebi angažira i sezonske radnike, kojih je, kako kaže, sve teže naći.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.