SUD BIH

Optuženi pripadnici Ravnogorskog pokreta negirali krivicu

Optuženi se terete da su 10. marta 2019. godine, učestvovali na okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad

Optuženi negirali krivicu. M. Aščić

Piše: M. Aščić

22.2.2021

Izjašnjenjem o krivici danas je u Sudu BiH počelo suđenje trojici pripadnika "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske". Radi se o Dušanu Sladojeviću (63), zvanom Krvce i Čiča iz Ključa, Slavku Aleksiću (64), zvanom Vojvoda, iz Bileće i Risti  Lečiću (57) iz Trebinja.

Oni su danas u Sudu BiH negirali krivicu.

Optuženi se terete da su 10. marta 2019. godine, učestvovali na okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na trgu u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao "Draževina".

- Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske" i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Optuženi ispred Suda BiH. Avaz

Optuženi Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.


Advokat Sladojevića Zoran Perić, rekao je novinarima da je skup je bio prijavljen.

 - Udruženje je registrirano uredno i ono je radilo u skladu s ciljevima koji su registrovani u statutu - rekao je Perić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.