AVAZ SAZNAJE

Ustavni sud BiH odbio žalbu Karadžićevom ratnom savjetniku Jovanu Tintoru

Apelacija koja je podnesena protiv presudā Suda Bosne i Hercegovine od 15. februara 2019. godine 30. avgusta 2018. godine odbijena je kao neosnovana

Jovan TIntor, ratni zločinac. Avaz

Piše: Miralem Aščić

22.2.2021

Ustavni sud BiH odbio je prije nekoliko dana apelaciju koji su podnijeli advokati pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Jovana Tintora, ratnog  savjetnika Radovana Karadžića, saznaje "Dnevni avaz"

Apelacija koja je podnesena protiv presuda Suda Bosne i Hercegovine od 15. februara 2019. godine i 30. avgusta 2018. godine, odbijena je kao neosnovana. Tintor se žalio da, između ostalog, nije imao pravičan sudski postupak.

Nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Vogošća, prvostepeno je bio osuđen na 11 godina zatvora da bi mu zatim nakon žalbi Apelaciono vijeće Suda BiH kaznu smanjilo za godinu, čime je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora. 


Faksimil odluke Ustavnog suda BiH. Avaz

Tintor je prvostepenom presudom u avgustu 2019.godine proglašen krivim po sedam tačaka optužnice za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo Vogošće u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine.

 - U pogledu apelantovih navoda o povredi prava iz člana II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 8. Evropske konvencije, te člana 13. Evropske konvencije, Ustavni sud zapaža da ove navode apelant suštinski dovodi u kontekst povrede prava na pravično suđenje, pa Ustavni sud, s obzirom na zaključak u vezi s navodnom povredom prava na pravično suđenje, i ovo pozivanje na povrede navedenih prava (prava na privatni i porodični život, dom i prepisku, kao i prava na djelotvoran pravni lijek) smatra neosnovanim - stoji u obrazloženju odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.