PRENOSIMO

Respiratori su dobili verifikaciju, ali za šta: Ovo je izvorna dokumentacija

Zanimljivo da je vijest objavljena isti dan kada je poznat datum početka suđenja kao i imena sudija koji će suditi optuženicima u koruptivnoj aferi nazvanoj “Respiratori”

Dio uputstva za sporne respiratore. Raport.ba

Raport.ba

23.2.2021

Slavodobitno su jutros pojedini mediji javili o konačnoj verifikaciji 100 respiratora iz Kine koje je nabavila firma “Srebrena malina”, piše Raport.ba.

Zanimljivo da je vijest objavljena isti dan kada je poznat datum početka suđenja kao i imena sudija koji će suditi optuženicima u koruptivnoj aferi nazvanoj “Respiratori”. Optuženici su premijer FBiH Fadil Novalić, suspdendirani direktor FUCZ Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić te ministrica finansija FBiH Jelka Miličević.

Detalji verifikacije

Raport otkriva detalje verifikacije. Nakon što je 100 spornih respiratora stiglo iz Kine odmah je postalo jasno da su oni neiskoristivi za intenzivnu njegu pacijenata s Covidom-19. To su kasnija mjerenja i pokazala, odnosno parametri koje su pokazivali respiratori nisu odgovarali standardima te bi priključivanje bilo opasno po život pacijenata.

Potom su izvršene određene korekcije te su parametri stavljeni u “normalnu”. Cijeli proces koji smo mi ovdje saželi u nekoliko rečenica trajao je mjesecima i uz ogromnu buku naručioca spornih respiratora. Potom se čekalo na verifikaciju ili faktički dozvolu za korištenje koju izdaje firma “Verlab”.

Jutros je verifikacija i završena. Za Raport je to potvrdio i direktor “Verlaba” Almir Badnjević.


Dio uputstva za sporne respiratore. Raport.ba

- Tačno je, respiratori su dobili zakonsku verifikaciju. O detaljima vam ja ne mogu govoriti, jer smo potpisali ugovor sa FUCZ koji nam to nedozvoljava. Za sve informacije molim da se obratite njima - rekao nam je Badnjević.

Međutim, s obzirom da izjave iz FUCZ-a da su respiratori super i da su spremni za korištenje, Raport je tražio dublje.

Ključno pitanje jeste: Za šta su respiratori upotrebljivi odnosno za šta su dobili verifikaciju?

Kako nam je nezvanično rečeno, u uputstvu za korištenje spornih respiratora navedeno je gdje se i u koje svrhe mogu koristiti. Intenzivna njega, ono za šta su prvobitno namijenjeni respiratiri, se ne spominje!

Šta stoji u uputstvu

U uputsvu koje objavljujemo jasno je navedeno da se ovi respiratori mogu koristiti u kolima Hitne pomoći odnosno za prvu pomoć i u još nekoliko situacija. Dakle, nikako za onu vrstu pacijenata niti u teškim slučajevima, kako su nam to obećavali iz FUCZ i Vlade FBiH.

Kako se vidi na stranici šest uputstva, ovi respiratori se mogu koristiti samo u nekim slučajevima. Intenzivna njega se ne spominje.

- ACM812A se uglavnom koristi za respiratornu prvu pomoć ili respiratornu anesteziju. Uobičajeno je instaliran na kolima hitne pomoći ili drugim automobilima pomoć. Koristi se i za prijenosno okruženje - navodi se u uputstvu.

Ipak, respiratori su podijeljeni bolnicama u FBiH i sad je pitanje kako će ljekari rasporediti ove respiratore i gdje će ih i kako upotrebljavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.