DIREKTOR VERLABA

Badnjević: Ne smijemo otkrivati detalje o verifikaciji respiratora

Ovi respiratori nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19, stoji u optužnici

M. Aščić

Badnjević: Tako stoji u ugovoru s FUCZ-om

Foto: Avaz


Mjeriteljska laboratorija Verlab proteklih dana obavljala je po ugovoru s FUCZ-om verifikaciju kineskih respiratora koji su putem kompanije "Srebrena malina" uvezeni u BiH.

Direktor "Verlaba" Almir Badnjević, rekao je za "Avaz" da su uređaji verifikovani i da je to sve što može reći.

- Međutim, zbog  stavku u ugovoru, gdje se FUCZ pozvao na Pravilnik o mjeriteljskim laboratorijama, ne smijemo ništa govoriti. Sve informacije može samo dati  Federalna uprava civilne zaštite - rekao nam je  Badnjević.

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Enes Memić izjavio je danas za medije da je uspješno okončana verifikacija respiratora koje je iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, pa su "raspodijeljeni i  sigurni za upotrebu"

Inače, instalacija i verifikacija respiratora najprije je započeta u oktobru prošle godine, ali je  prekinuta jer je utvrđeno da neki od respiratora ne rade ispravno zbog čega se tražilo mišljenje proizvođača.

Suština je međutim da ovi respiratori  nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19 koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija, što je navedeno u optužnici.

Više o temi Almir Badnjević

KOMENTAR DANA
Zemlja zombija
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na