KORONA OSVRT

U vakcinaciji je i ratom razoreni Afganistan ispred BiH, dotakli smo dno

Ko će na kraju odgovarati za izgubljene stotine i stotine života zbog nemara i nesposobnosti vlasti

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

23.2.2021

Afganistan je dobio vakcine od Indijske vlade. AFP

Afganistan je pokrenuo kampanju vakcinacije protiv COVID-19 svečanošću u predsjedničkoj palači.

Afganistan je ranije ovog mjeseca od indijske vlade primio 500.000 doza vakcine Oxford-AstraZeneca, prenio je Associated Press.

Vijest je i pozitivna i kratka, ali iz ugla prosječnog stanovnika BiH izaziva bijes i rezignaciju.

Naravno, ne zbog Afganistana, nego zbog nesposobne i besprizorne domaće vlasti koju je u nabavci vakcina prestigla i zemlja koju već desetljećima razara građanski rat i unutarnja oružana pobuna Talibana.


Srbija i Hrvatska drže nam lekcije

Ta naša vlast se, dok su susjedi i evropske zemlje nabavljali vakcine protiv koronavirusa, bavila kriminalnim uvozom respiratora i poljskih bolnica, sumnjivim javnim nabavkama zaštitne medicinske opreme i lijekova za koronavirus, međusobnim svađama menadžera medicinskih ustanova, prebacivanjem odgovornosti i sluđivanjem građana svakodnevnim izmjenama mjera i puta lijećenja pacijenata.

Dotakli smo dno. Narod je ostavljen na cjedilu, da se snalazi u privatnoj režiji. Oni koji imaju državljanstvo Srbije i Hrvatske odlaze preko granice i tamo dobijaju uslugu vakcinisanja koju im nije osigurala njihova država. Oni koji imaju samo bh. državljanstvo, a to su u najvećem broju Bošnjaci, mogu samo čežljivo gledati u nebo, čekajući prvi transport vakcina protiv koronavirusa.


Vijeća ministara BiH: Vlast bez odgovornosti i rezultata. Avaz

Na drugoj strani imamo zvaničan podatak da je susjedna Srbija na drugom mjestu u Evropi po stopi vancinisanih na milion stanovnika. Ispred nje je samo Velika Britanija. Srbija je, također, na 5. mjestu u svijetu po broju ukupno vancinisanih stanovnika.

Istovremeno, u Hrvatskoj su, nakon vakcinisanja prioritetnih skupina, od jutros velike gužve u redovima za masovno vakcinisanje stanovništva.

Na sve to predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sliježe ramenima, nadležna ministrica civilnih poslova sakrila se u kabinet i nada se čudu, a federalne vlasti blokiraju pokušaje pojedinih kantona da sami pronađu put do spasonosnih vakcina, svejedno da li su evropske, američke, kineske ili ruske.


Mnogo pitanja - jedan odgovor

Ko će na kraju odgovarati za izgubljene stotine i stotine života zbog nemara i nesposobnosti vlasti? Iz dana u dan čitamo o desecima preminulih od virusa korone, a koliko je još takvih dana pred nama...

Kakva je to država koja nije u stanju da zaštiti svoje građane, u kojoj su obični ljudi diskriminirani po hiljadu osnova, u kojoj se za ukradeni metar drva ide u zatvor, a zbog pronevjerenih i opljačkanih stotina miliona maraka postaje gospodin?

Mnogo je pitanja, a odgovor je samo jedan - kada nepravda postane zakon, otpor postaje obaveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.