FOND ZA HUMANITARNO PRAVO

Za zlostavljanja i smrt muškaraca iz Žepe u logorima u Srbiji do danas niko nije odgovarao

Digitalni narativ “Šljivovica i Mitrovo Polje” nastao je na osnovu Dosijea, koji je Fond za humanitarno pravo iz Beograda javnosti predstavio prije pet godina

Žepljaci u srbijanskim logorima. AP

Piše: A. Bajramović

23.2.2021

Na stranici zonaneodgovornosti.net Fond za humanitarno pravo iz Beograda objavio je informacije i dokaze o torturi kroz koju su u ljeto 1995. godine, u srbijanskim logorima Šljivovica i Mitrovo Polje, prošli Bošnjaci iz tzv. zaštićene zone UN-a Žepa.

Digitalni narativ “Šljivovica i Mitrovo Polje” nastao je na osnovu Dosijea, koji je Fond za humanitarno pravo javnosti predstavio prije pet godina.

Nakon pada Žepe krajem jula 1995. godine na teritoriju Srbije prešlo je oko 800 Bošnjaka, pokušavajući spasiti vlastite živote i izbjeći genocid kojeg su Vojska i MUP RS nekoliko dana ranije počinili u Srebrenici. Većina muškaraca su bili pripadnici Armije RBiH, ali je među njima bilo civila, uključujući i više desetina maloljetnih dečaka.

- Gotovo odmah nakon prelaska, muškarce su zarobili graničari Vojske Jugoslavije i Posebne jedinice policije koji su ih prvo popisali, a zatim odveli u logor Šljivovica u Braneškom Polju kod Čajetine. Zbog velikog broja zarobljenika i nemogućnosti da svi ostanu u logoru Šljivovica, jedan broj zarobljenika je prebačen u drugi logor koji se nalazio u Mitrovom Polju (opština Aleksandrovac). Logoraši su u oba logora bili izloženi torturi, seksualnom nasilju, nečovječnom postupanju, ponižavanju, izgladnjivanju i pljački. Tri logoraša su umrla od posledica zlostavljanja – saopćeno je iz FHP-a.


Iz Fonda podsjećaju da do danas niko nije odgovarao za torturu, zlostavljanja i smrt muškaraca iz Žepe u logorima u Srbiji, iako su poznata imena inspektora i stražara u logorima.

- Torturom nad Bošnjacima u logorima u Srbiji nisu se bavili ni Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ni Međunarodni sud pravde, iako su i jednom i drugom sudu bili predočeni dokazi o ovim zločinima. Nijedan logoraš nije ostvario pravo na naknadu štete pred sudom u Srbiji – navodi se u saopćenju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.