IZBORI U TRAVNIKU

General Kenan Dautović odlazi u penziju i postaje SDA kandidat za načelnika Travnika

Iz OS BiH neslužbeno smo saznali kako je Dautović već podnio zahtjev za odlazak u penziju

Je li Kenan Dautović kandidat odlučit će sutra OO SDA Travnik. Agencije

Piše: D. Pucar

23.2.2021

Neviđena utrka vlada u SDA za kandidaturu za načelnika Travnika na prijevremenim izborima koji će biti održani 11. aprila ove godine. Naime, čak dvadesetak kandidata izrazilo je želju za kandidaturom, a potvrdio nam je to predsjednik OO SDA Travnik, Tahir Lendo.

- Imamo dobrih kandidata, njih 20-tak, a Općinski odbor stranke donijet će odluku sutra - rekao je Lendo.

Zahtjev za penziju

U razgovoru s nekim članovima stranke kao najozbiljnije ime isplivalo je ono brigadnog generala Kenana Dautovića, trenutnog zamjenika komandanta OK OS BiH za operacije. Iz OS BiH neslužbeno smo saznali kako je Dautović već podnio zahtjev za odlazak u penziju, što je također jedan od znakova kako bi upravo on mogao biti kandidat SDA.

Dautovića danas nismo dobili na telefon.

Prema svim najavama, izbori će se voditi između SDA i koalicije Naša travnička priča, u kojoj će se SDP, NiP i NS suprotstaviti višedecenijskoj vladavini SDA.

Članovi kažu kako bi najozbiljnije šanse imao dr. Sifet Mrkonja, SDP-ovac i ljekar u travničkoj bolnici. On je odustao i na zadnjim lokalnim izborima nakon što je neslužbeno prezentiran kao kandidat, a poziciju kandidata dobio je Elvis Imočanin.


Objašnjenje je bio da je dr. Mrkonja jedini dječji hirurg u travničkoj bolnici, te da je puno potrebniji zdravstvenom sistemu. I ovaj put dr. Mrkonja, kažu članovi, ne želi prihvatiti kandidaturu.

Kandidat će se tražiti između preostalog dvojca, SDP-ovog šefa u Travniku, Siniše Dukića i odvjetnika Harisa Kaniže, koji je bio kandidat i na izborima u novembru 2020. Smatra se da veće šanse ima Kaniža, koji je, kažu članovi, siguran kandidat.

HDZ odustao od izbora

Podsjetimo i da je travnički HDZ BiH odustao od izbora zbog odluka CIK-a i odbijanja žalbi od strane Suda BiH.

Na dan izbora, 15. novembra, kandidat SDA Mirsad Peco preminuo je na dan izbora, a CIK je priznao da je osvojio najveći broj - 10.204 glasova. Na drugom mjestu bio je Goran Pejaković ispred Hrvatske demokratske zajednice BiH sa 6.597 glasova. Treći je bio Kaniža ispred Naroda i pravde sa 3.177 glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.