AMBASADOR ITO MAKOTO

Japan nastavlja doprinositi stabilnosti i razvoju BiH

Ove godine obilježava se 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Japana i BiH

Avaz.ba

Ambasador Japana u BiH Ito Makoto

Foto: Agencija Carskog dvora


Veliko mi je zadovoljstvo obratiti vam se porukom povodom Nacionalnog dana Japana, 23. februara, kada slavimo 61. rođendan Njegovog veličanstva cara.

Njegovo veličanstvo je preuzeo prijestolje 1. maja 2019. godine te je era pod nazivom Reiwa zamijenila eru Heisei.

Ceremoniji ustoličenja Njegovog veličanstva, koja je održana u oktobru 2019., između ostalih stranih državnika, prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, gospodin Željko Komšić.

Projekti pomoći

Prema japanskom ustavu, car je simbol države i zajedništva naroda, a njegova položaj proizlazi iz volje naroda u kojem leži suverenitet vlasti.

Njegovo veličanstvo car Naruhito je 126. po redu japanski car, a historija carske porodice traje više od 2.700 godina.

Ove godine se obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine te je za obje države važno da se osvrnemo na protekle godine naše saradnje, historije i prijateljstva, te da ponovo potvrdimo našu spremnost za učvršćivanje bliskih prijateljskih odnosa.

  • Japanski car Naruhito sa suprugom, caricom Masako

    Japanski car Naruhito sa suprugom, caricom Masako

    Foto: Agencija Carskog dvora


Moja vlada nastavlja ulagati napore za jačanje ekonomskih i poslovnih veza, kroz projekte razvojne pomoći, putem tehničke pomoći putem agencije JICA, te kroz temeljne grant projekte iz oblasti ljudske sigurnosti, kao i granta u oblasti kulture, doprinoseći na taj način socijalno-ekonomskoj stabilnosti i razvoju BiH.

U ovoj godini kad obilježavamo obljetnicu, veoma sam sretan što mogu spomenuti nedavnu donaciju japanske vlade, u vidu opreme za jezičku predavaonicu na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Povodom toga, želim istaći svoju želju da što više studenata upozna japansku kulturu i tradiciju kroz učenje japanskog jezika.

Također, želim ove godine spomenuti gospodina Branislava Crnogorca, predsjednika Džudo saveza Bosne i Hercegovine, kojeg je odlikovala japanska vlada. On je primio Carsko odlikovanje za njegova životna zalaganja, postignuća i doprinos u jačanju bilateralnih odnosa, u polju promocije džuda i japanske kulture ovdje, u BiH.

Vrhunski sportisti

Mnogi Japanci će se sjetiti Olimpijskih igara u Sarajevu, održanih 1984. godine, na kojima su se okupili svjetski sportisti u ovom lijepom gradu.

Sljedeće Olimpijske i Paraolimpijske igre, koje su već jednom bile odgođene za godinu, planirano je da se održe u julu ove godine u Tokiju.

Uprkos teškim okolnostima pandemije, moja vlada, u saradnji s Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) i međunarodnom zajednicom, naporno radi kako bi uspješno i sigurno organizirali Olimpijske i Paraolimpijske igre. Nadam se da će brojni vrhunski sportisti iz BiH stići u Tokio i učestvovati na Igrama.

Nakon što prebrodimo krizu izazvanu pandemijom zajedno, iskreno se nadam da ćemo ovdje organizirati prijem povodom godišnjice. Povodom toga, nadam se budućoj saradnji i vašoj pomoći.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na