SASTANAK U SARAJEVU

Čović i Izetbegović: Rješenje za Vladu FBiH do kraja marta, za Izborni zakon do kraja aprila

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da nisu ulazili u suštinu priče o Izbornom zakonu, već su govorili o sveobuhvatnoj dinamici pregovora ove dvije stranke

D. Hadžović

U Parlamentu BiH održan je sastanak visokih delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), predvođen predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. 

Nakon sastanka upriličena je konferencija za novinare. 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da nisu ulazili u suštinu priče o Izbornom zakonu, već su govorili o sveobuhvatnoj dinamici pregovora ove dvije stranke. Formirane su tri grupe, kazao je Izetbegović.

Razgovarali smo o formiranju nove strukture vlasti

- Kada je u pitanju FBiH, razgovarali smo o formiranju nove strukture vlasti, dogovorima SDA i HDZ-a koji nisu nikada implementirani. Bit će formirana radna grupa i do kraja marta treba biti završeno sve što je u vezi sa pitanjem FBiH. Druga grupa je ranije formirana, ona će se baviti izmjenama Izbornog zakona i očekujemo da se definira model rješenja, a konture odrede do kraja mjeseca aprila - pojasnio je predsjednik SDA.

U vezi sa ranijim stavovima, Izetbegović je kazao da želi da da pojašnjenje.

- Hrvati su, naravno, ravnopravan konstitutivan narod. Ja sam govorio o tome, da se u Predstavničkim domovima događa da je volja manjine ispred volje većine – kazao je Izetbegović.

  • Izetbegović i Čović

    Izetbegović i Čović

    Foto: E. Hasić


Treća grupa će se baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH.

- Dakle, inteziviranjem dogovora koji se odnosi na implementaciju 14 prioriteta koje je odredila Evropska komisija, zajednički tim će raditi intenzivno kako bi se ispunili zahtjevi za dobijanje kandidatskog statusa i kanimo napraviti jedan bitan pomak na svih 14 prioriteta do kraja godine – rekao je Izetbegović.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, kazao je da su dobili poruke ohrabrenja.

- Moramo praviti dogovore oko svega da bi dobili kandidatski status. Prokomentirali smo izbore u Mostaru i bili sretni da smo mogli konačno okončati taj proces. Drugi sporazum koji smo potpisali, kada smo pravili sporazum o Mostaru je bio o Izbornom zakonodavstvu. Današnji sastanak je poslužio da mi sljedeće sedmice imamo razgovore gdje ćemo biti gospodin Izetbegović i ja. A ubuduće, što se tiče pregovora, sve ispred HDZ-a će predvoditi gospodin Čavara. Kada je upitanju izborni zakon, sljedeće sedmice sjest ćemo i nastojati usaglasiti stavove oko izbornog zakona i naravno svih tehničkih pitanja. Sve ovo je isključivo razgovor HDZ-a i SDA. Nakon nekog vremena uključit će se sve stranke zainteresirane za ovaj proces - kazao je Čović.

Da imamo kandidatski status to bi nam olakašalo priču o vakcinama

I treća grupa koja će početi rad tiče se evropskog puta BiH, kazali su predsjednici SDA i HDZ-a.

- Do kraja 6. mjeseca ćemo završiti, to je crvena crta. S pravom tražiti da nam daju kandidatski status jer on sam po sebi puno znači. Da imamo kandidatski status to bi nam olakašalo priču o vakcinama, i svemu drugom. To su tri stvari koje smo dogovarali danas. Do kraja 3. mjeseca federalna pitanja da ostavimo, izborni zakon do kraja 4. mjeseca. Poslije toga slijede razgovori na razini Vijeća ministara o 14 prioriteta - rekao je Čović. 

Više o temi Dragan Čović

SARAJEVO
Počeo sastanak delegacija HDZ i SDA
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na