PRIJATELJSKE VEZE

Vlada Japana osigurala 1,5 miliona KM za opremanje medicinskih ustanova u BiH

Ambasador najavio i pomoć Japana sektoru sigurnosti u BiH odnosno jačanju Granične policije

Sa današnjeg potpisivanja sporazuma. Fena

Fena

23.2.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i ambasador Japana u BiH Ito Makoto potpisali su danas Sporazum o japanskoj bespovratnoj pomoći u iznosu od 100 miliona jena (oko 1,5 miliona KM) za opremanje medicinskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru koji je prethodio ceremoniji potpisivanja, ministrica Turković je zahvalila Japanu i japanskoj vladi na današnjoj vrijednoj donaciji naglasivši čvrste i prijateljske veze između dvije države.

Također, čestitala je Nacionalni dan Japana koji se obilježava danas, na rođendan japanskog cara Naruhita, te tim povodom i uručila čestitku za ministra vanjskih poslova Japana.

Ambasador Makoto je zahvalio na čestitkama i istaknuo zadovoljstvo što je u ovoj godini, u kojoj se obilježava 25 godina uspostave diplomatskih odnosa, japanska vlada donirala bespovratna sredstva za opremanje medicinskih ustanova u BiH.

Ovom je prilikom najavio i pomoć svoje zemlje sektoru sigurnosti u BiH odnosno jačanju Granične policije.

Turković je istaknula da je jačanje državne granice BiH u situaciji velikog priliva migranata od ključne važnosti, te naglasila da je značaj japanskih donacija veći zbog pažljivo biranih sektora kojima je pomoć namijenjena, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.