MIŠLJENJE PRAVNIKA

Da li je najava suđenja uživo preko Youtubea narušavanje privatnosti svjedoka i krši li se Zakon o krivičnom postupku?!

U sudnici je zabranjeno filmsko ili televizijsko snimanje. Izuzetno, predsjednik Suda može odobriti takvo snimanje na glavnom pretresu, stoji u Zakonu

Piše: M. Aščić

23.2.2021

Vlado Adamović i Oleg Čavka. Avaz

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) počinje sa prenosom suđenja u krivičnim postupcima preko Youtube platforme, a prvi prenos bit će realizovan u srijedu, 24. februara, sa suđenja u predmetu "Novalić i drugi", saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Prenos suđenja u početnoj fazi

U saopćenju se naglašava da će suđenja biti prenošena preko posebno kreiranog i zaštićenog naloga, te da će taj servis uskoro biti dostupan na službenoj web stranici Suda BiH.

Sud BiH, kako se navodi, koristit će vlastiti nalog na internet mreži pod nazivom "Sud Bosne i Hercegovine", a pristup će se ostvarivati putem e-maila korisnika sa domenom gmail.

 - Naglašavamo da će se prenos suđenja u početnoj fazi vršiti samo iz jedne sudnice, a u dogledno vrijeme sistem će se razviti i u ostalim sudnicama za druge krivične predmete sa povećanim interesovanjem javnosti- navedeno je u saopćenju Suda BiH.

No, pitanje je koji su kriteriji da se dobije nalog i kako će se to kontrolirati. Pitanje je i mogu li se zloupotrijebiti ovakve stvari, s obzirom na da su sudski procesi osjetljive prirode, a posebno saslušavanje svjedoka.



Online suđenja kreću u procesu protiv Fadila Novalića. Avaz

Naime, u Zakonu o Krivičnom postupku BiH. Član 241, stav 2 jasno stoji:

„U sudnici je zabranjeno filmsko ili televizijsko snimanje. Izuzetno, predsjednik Suda može odobriti takvo snimanje na glavnom pretresu. Ako je snimanje odobreno, sudija, odnosno predsjednik vijeća može na glavnom pretresu, iz opravdanih razloga, odlučiti da se pojedini dijelovi glavnog pretresa ne snimaju“

Dugodišnji sudija i ugledni advokat Vlado Adamović, kaže za " Avaz" da se sve može zloupotrijebiti, pa i postupak u kojem se suđenja prate u sudnici. Smatra da je Sud na ovaj način želio da se novinarima olakša posao.

- Suđenja su javna i čim su javna, onda je ovo dozvoljeno. Ali ako su neka suđenja tajna, a idu na internetu, onda je to van pameti. S druge strane, ako će pristup imati samo određeni novinari, onda to nije od opšte javnosti, nego je cilj da se dobiju informacije. Mislim da Sud ovdje hoće da se javnost informiše i da se lakše informiše. Pitanje je samo ko to može zloupotrijebiti. Ima tu mogućnost da se uzme šifra, sluša svjedok, pa dojavi šta je svjedok rekao. Ali, to se može uraditi i kada su novinari u sudnici – kaže Adamović.


Ko onda da svjedoči u ozbiljnom predmetu?

S druge strane, tužilac Oleg Čavka vjeruje da ova odluka Suda krši Zakon o krivičnom postupku.

 - Ova odluka narušava privatnost svjedoka, omogućava njihovo snimanje i izlaganje neugodnostima. Posebno pitanje koji su kriteriji za odobravanje pristupa stranici. Takvo saslušanje omogućava saslušanje svjedoka u prisustvu drugih svjedoka. Ovo može imati dramatično loše efekte za ionako slabašne rezultate u predmetima korupcije. Kako obezbjediti da svjedoci ne sjede sa novinarom, a danas ima svakakvih medija i novinara da prate suđenje i pripremaju svoje izjave – kaže Čavka.

Do sada su mediji  po zahtjevu imali snimku od 10 minuta suđenja, a sada će moci snimati sve, smatra Čavka.

 - I ko onda da svjedoči u ozbiljnom predmetu? Svi mu mogu vidjeti sliku i video snimku.To je jako pogresna odluka i nisam siguran da druge drzave imaju takve servise – kaže Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.