INICIJATIVE

Dr. Kacila: Jedina smo zemlja bez zakona o zabrani pušenja

Grubo se krše osnovna ustavna prava koja svaki čovjek ima,kaže on

M. Smajkić

Kacila: Pokreće inicijativu

Foto: Avaz


Prof.dr. Mirsad Kacila, na sutrašnjoj će sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta pokrenuti inicijativu o tome da se zakon o zabrani i ograničenju korištenja duhana i duhanskih proizvoda, po hitnom postupku, stavi na dnevni red.

- U FBiH je taj zakon prošao sve procedure potrebne za njegovo usvajanje. Međutim, evo, već treću godinu ne žele staviti taj zakon u parlamentarnu proceduru, na izglasavanje, iz nekih samo njima poznatih razloga. Pokrenut ću tu inicijativu, jer neusvajanje ovog zakona uveliko šteti imidžu države i grubo krši osnovna ustavna prava koja svaki čovjek ima, a to je pravo na lično zdravlje i na čist vazduh. Mi smo jedina evropska zemlja koja nema reguliran zakon o zabrani i ograničenju korištenja duhana i duhanskih proizvoda –pojašnjava prof.dr. Kacila.

Naglašava da je ovaj zakon u brojnim evropskim zemljama prepoznat više od 20 godina.

- Smatram da je ovo vrlo važna stvar i oni koji ne žele staviti ovaj zakon u parlamentarnu proceduru, morat će dati odgovor za to. Jer, riječ je o zakonu za koji svi kažemo da je neophodan i čije neusvajanje šteti zdravlju, a neko ga čuva u ladici - rekao je na kraju prof. dr. Kacila.

Više o:

Mirsad Kacila FBiH
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na