NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima u srijedu: Porodica i zdravlje / Vakcinacija sprečava pojavu zaraznih bolesti

Nekoliko nedavnih studija otkrilo je povezanost između nivoa svakodnevnog stresa kod žena sa smanjenom šansom za trudnoću.

Z. K.
  • Prva priloga "Porodica i zdravlje"

    Prva priloga "Porodica i zdravlje"

    Foto: Avaz


TEMA: Vakcinacija djece najpouzdaniji način sprečavanja pojave zaraznih bolesti

Mr. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar govori o važnosti vakcina. Ona kaže kako se u 20. stoljeću čovječanstvo suprotstavilo mnogim teškim zaraznim bolestima, niža je stopa obolijevanja i smrtnosti od njih, epidemije velikih razmjera se ne javljaju, a neke zarazne bolesti su i iskorijenjene.

PSIHOLOGIJA: Dr. Adna Mehmedagić pojašnjava zašto žene imaju problem sa začećem. Stručnjaci su svojedobno mislili da samo oko polovina slučajeva neplodnosti ima fizičko porijeklo, a da su ostatak neobjašnjivi psihosomatski problemi kod žena. Nekoliko nedavnih studija otkrilo je povezanost između nivoa svakodnevnog stresa kod žena sa smanjenom šansom za trudnoću.

PEDIJATRIJA: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević pojašnjava šta je hipospadija - najčešća urođena anomalija na genitalnom sistemu kod novorođenčeta i zašto se javlja.

FIZIJATRIJA: Dr. Edin Buljugić pojašnjava zašto se u savremenom sportskom svijetu posebna pažnja posvećuje periodičnim sistematskim pregledima, posebno zbog sve većeg broja ozbiljnih zdravstvenih incidenata na terenima, kao što je infarkt miokarda ili neko drugo oboljenje kardio-respiratornog, lokomotornog ili nekog drugog sistema.

I JOŠ: Brokula - riznica zdravlja; Matičnjak umanjuje stres, mozak i kožu; Očistite tijelo od nikotina.

Više o temi Jasminka Smlatić-Muhadžić

VI PITATE, LJEKAR ODGOVARA
Dijete pripremite za polazak u jaslice
RIJEČ STRUČNJAKA
Alergija i alergijske bolesti kod djece
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na