NA LICU MJESTA

Afera "Respiratori": Završeno ročište, Tužilaštvo i odbrana optuženih iznijeli uvodne riječi, nastavak suđenja 5. marta

Predmet se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora u aprilu prošle godine, a koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila posredstvom "Srebrene maline" za 10, 5 miliona KM

Piše: M. Aščić - A. Aljimi

24.2.2021

Novalić napušta Sud BiH. M. Aščić

Čitanjem optužnice Tužilaštva BiH jutros je u Sudu Bosne i Hercegovini počelo suđenje u predmetu "Respiratori".

14.00 Ročište je završeno.

13.40 Vidović je rekla da je Vlada, a ne premijer, donijela odluku o davanje saglasnosti FUCZ-u za nabavku opreme. Kazala je i da će dokazati da ne stoji tvrdnja da samo zdravstvene organizacije mogu nabavljati ovakve uređaje.

13.20 Advokatica Vidović najavila je izvođenje vještaka i specijalista za pranje novca. Kazala je da se Tužilaštvo BiH na neprimjeren način miješalo u dalje postupanje sa respiratorima te "generisalo histeriju" o njihovoj neupotrebljivosti. Navela je i da ne postoji osnova da FUCZ ne može biti ugovorni organ u postupku javne nabavke medicinske opreme.

12.55 Odbrana optuženih počela je s iznošenjem uvodnih riječi. Novalićeva advokatica Vasvija Vidović rekla je da niti jedan dokaz Tužilaštva BiH ne potvrđuje njihov tezu o kriminalnim aktivnostima premijera FBiH. Navela je da će dokazati da je sve što je Novalić radio bilo u okviru njegove dužnosti.

12.40 Nakon što je Tužilaštvo BiH završilo s iznošenjem uvodnih riječi data je pauza od 10 minuta. Nakon toga će uvodne riječi iznijeti odbrana optuženih.

12.20 Premijer Novalić je "imao vlast nad nabavkom navedenih respiratora", kazao je tužilac te naveo da će to dokazati.

12.05 Iz Tužilaštva su kazali da ovo krivično djelo počinjeno u vrijeme proglašenja pandemije, u situaciji izuzeća od primjene zakona u slučaju javne nabavke te da je odabir ponuđača za nabavku izvršen na osnovu jedne SMS poruke.

11.40 Završeno je čitanje optužnice. Tužioci su počeli s uvodnim riječima, a odbijen je prijedlog Tužilaštva da se razgovara o mjerama na ovom ročištu.

11.30 Još je u toku čitanje optužnice.

10.50  Odbrana optuženih tražila je da se ne čita optužnica već da se odmah krene sa uvodnim riječima, kako bi se skratio proces. Ipak, tome se usprotivilo Tužilaštvo koje je insistiralo da se optužnica po zakonu pročita na šta je Sud pristao.

Nakon čitanja optuženice bit će iznesene uvodne riječi Tužilaštva BiH i odbrane.


Novalić nakon ročišta. M. Aščić

U ovom predmetu optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.



Predmet se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora u aprilu prošle godine, a koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila posredstvom "Srebrene maline" za 10, 5 miliona KM.



Tužilaštvo BiH, podsjetimo, Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Jelki Milićević na teret se stavlja nesavjestan rad u službi.



Postupajući tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić kazali su da će dokazati iskazima svjedoka i materijalnim dokazima da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.