NA LICU MJESTA

Pogledajte dolazak optuženih u aferi "Respiratori" u Sud BiH

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM

Piše: M. Aščić - A. Aljimi

24.2.2021

Dolazak optuženih u Sud BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U Sudu BiH za danas je zakazan početak suđenja optuženima u aferi “Respiratori” Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću, vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević.


Pogledajte dolazak optuženih i njihovih advokata u Sud BiH.



Sud BiH je 30. decembra prošle godine u cijelosti potvrdio optužnicu protiv ove četvorke. Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM. Nakon višemjesečne istrage, Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4. decembra prošle godine, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade.




Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja se na teret da su počinili više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi. Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.



U optužnici se navodi da je Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, zajedno sa zamjenikom premijera, 3. aprila 2020. potpisao prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se s računa iz budžeta na račun „Srebrene maline“ obavi transfer novca u iznosu od 10,5 miliona KM. S računa tekuće rezerve prebačeno je 4.950.000 KM, a s posebnog računa sredstva za zaštitu i spašavanje 5.580.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.