POZIV PREMIJERU FORTI

Općina Novi Grad traži od Vlade KS da vrati učenike u školske klupe

Kanton Sarajevo jedinstven je primjer ovakvog načina organizacije odvijanja nastavnog procesa, iako je i po budžetskim sredstvima i svim drugim mogućnostima daleko ispred ostalih, navode oz Općine

Organizirati povratak učenika svih razreda u školske klupe. Općina Novi Grad

A. J. / Fena

24.2.2021

Općina Novi Grad Sarajevo uputila je poziv Vladi Kantona Sarajevo, premijeru i ministrici resornog Ministarstva za odgoj i obrazovanje, da poduzmu aktivnosti kako bi što prije organizirali povratak učenika svih razreda u školske klupe, u skladu s preporukama nadležnih institucija i kriznih štabova.


Naime, učenici od šestog do osmog razreda osnovnih škola i učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola u Kantonu Sarajevo već treće polugodište u potpunosti prate nastavu putem online platforme, dok ostali učenici pohađaju nastavu po kombinovanom modelu, saopćeno je iz Općine Novi Grad.
Primjer drugih kantona

Zbog dugotrajne izolovanosti od škole i nedostatka socijalnih kontakata s vršnjacima i nastavnicima to se negativno odražava na kvalitet obrazovno-odgojnog procesa i usvajanje znanja i vještina učenika, kao i na njihovo psiho-socijalno zdravlje.


Kanton Sarajevo jedinstven je primjer ovakvog načina organizacije odvijanja nastavnog procesa, iako je i po budžetskim sredstvima i svim drugim mogućnostima daleko ispred ostalih kantona. Dakle, jedino u Sarajevu djeca već godinu ne idu u školu, dok u svim drugim kantonima na području FBiH idu od početka školske godine.


Ovakav način organiziranja nastave za učenike u Sarajevu traje još od 16. marta 2020. godine i Odluke Vlade Federecije BiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BiH, što znači da učenici nisu u školskim klupama već godinu dana, odnosno u kontinuitetu treće polugodište.


Svi kantoni u FBiH, osim Kantona Sarajevo, u svojim odlukama/uputstvima o modelima i načinu organizacije nastave za školsku 2020./2021. godinu organizirali su povratak u školske klupe već početkom školske godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola (redovno ili po kombinovanom modelu), uz skraćivanje trajanja školskih sati na 30 ili 35 minuta i poštivanje svih naredbi kriznih štabova Federacije i preporučenih higijensko-epidemioloških mjera.

Modeli organizacije nastave

Kako su se takvi modeli organizacije nastave koji se primjenjuju u ostatku Federacije BiH pokazali uspješnim, Općina Novi Grad traži od Vlade KS, odnosno Ministarstva odgoja i obrazovanja KS da s Kriznim štabom Ministarstva zdravstva KS što prije pristupi analizi modela organizacije nastave i stvaranja uslova za povratak u školske klupe i za učenike od šestog do osmog razreda osnovnih škola i učenike od prvog do trećeg razreda srednjih škola. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.