SUD BIH

Afera "Respiratori": Pogledajte šta se događalo na ročištu optuženima Novaliću, Solaku, Hodžiću i Milićević

Tužilaštvo je u uvodnim riječima kazalo da je kompletan plan nabavke osmislio Novalić, a da su upute pratili Solak i Hodžić.

Piše: M. Aščić

24.2.2021

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane danas je u Sudu BiH počelo suđenje optuženima u predmetu "Respiratori".

U ovom predmetu optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Tužilac Mirza Hukeljić kazao je da se unaprijed znala firma koja će nabaviti 100 respiratora. Kako je pojasnio, postupak odabira "Srebrene maline" baziran je na osnovu jedne SMS poruke optuženom Novaliću i da to radi po uputama lica koje se zove Asim.

Tužilaštvo je u uvodnim riječima kazalo da je kompletan plan nabavke osmislio Novalić, a da su upute pratili Solak i Hodžić. 

Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja se na teret da su počinili više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi. Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U optužnici se navodi da je Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, zajedno sa zamjenikom premijera, 3. aprila 2020. potpisao prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se s računa iz budžeta na račun „Srebrene maline“ obavi transfer novca u iznosu od 10,5 miliona KM. S računa tekuće rezerve prebačeno je 4.950.000 KM, a s posebnog računa sredstva za zaštitu i spašavanje 5.580.000 KM.

Tužilaštvo je i danas jasno potcrtalo: Kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.