SAOPĆENJE

Ministarstvo civilnih poslova: BiH spremna za preuzimanje vakcina, platili sve ali ih nema

U traženom roku je izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232 000 doza, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova

Ministarstvo civilnih poslova. Agencije

A. Ka.

24.2.2021

Nakon što je objavljena informacija da Bosna i Hercegovina neće dobiti vakcine putem COVAX mehanizma do aprila, jer BiH nije ispunila tražene uvjete, oglasili su se iz Ministarstva civilnih poslova.

U saopćenju tvrde da je BiH ispunila sve obaveze sukladno zahtjevima COVAX mehanizma.

Traženi rok

- U traženom roku je izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232 000 doza. Za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat preko milion i 100.000 doza Pfizerovih vakcina. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od strane akreditiranih laboratorija i samim tim već uvelike spremni za dolazak vakcina – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.


U saopćenju se nadalje navodi da su za potrebe uvoza identificirali relevantne institucije te ih stavili na raspolaganje. Ujedno su donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprječavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Potvrdili spremnost

- Definiranim hodogramom nadolazećih aktivnosti, određenim prioritetnim skupinama za vakcinisanjem, usvojenim planovima vakcinisanja, ojačanim kapacitetima ultra-hladnih lanaca za prihvat na današnji dan preko 1.100.000 doza Pfizerovih vakcina, utvrđenim načinom ulaska vakcina u BiH, određenim veleprometnikom koji će izvršiti usluge uvoza, pohrane i distribucije vakcina i koji se nalazi u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa potrebnim GDP certifikatom, potvrdili smo svoju spremnost. Spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer vakcina potvrđena je od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Evropu u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine vakcina Pfizer proizvođača – stoji, između ostalog, u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.