SAOPĆENJE

Ministarstvo civilnih poslova: BiH spremna za preuzimanje vakcina, platili sve ali ih nema

U traženom roku je izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232 000 doza, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova

A. Ka.

Ministarstvo civilnih poslova

Foto: Agencije


Nakon što je objavljena informacija da Bosna i Hercegovina neće dobiti vakcine putem COVAX mehanizma do aprila, jer BiH nije ispunila tražene uvjete, oglasili su se iz Ministarstva civilnih poslova.

U saopćenju tvrde da je BiH ispunila sve obaveze sukladno zahtjevima COVAX mehanizma.

Traženi rok

- U traženom roku je izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232 000 doza. Za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat preko milion i 100.000 doza Pfizerovih vakcina. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od strane akreditiranih laboratorija i samim tim već uvelike spremni za dolazak vakcina – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

U saopćenju se nadalje navodi da su za potrebe uvoza identificirali relevantne institucije te ih stavili na raspolaganje. Ujedno su donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprječavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Potvrdili spremnost

- Definiranim hodogramom nadolazećih aktivnosti, određenim prioritetnim skupinama za vakcinisanjem, usvojenim planovima vakcinisanja, ojačanim kapacitetima ultra-hladnih lanaca za prihvat na današnji dan preko 1.100.000 doza Pfizerovih vakcina, utvrđenim načinom ulaska vakcina u BiH, određenim veleprometnikom koji će izvršiti usluge uvoza, pohrane i distribucije vakcina i koji se nalazi u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa potrebnim GDP certifikatom, potvrdili smo svoju spremnost. Spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer vakcina potvrđena je od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Evropu u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine vakcina Pfizer proizvođača – stoji, između ostalog, u saopćenju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na