UPUTIO AKT

Čampara za “Avaz": Nezavisni odbor je urgencijom tražio da se izabere direktor FUP-a

Čampara istice da je uputio prijedlog o imenovanju novog direktora FUP-a na zahtjev Nezavisnog odbora

Danijal Hadžović

Aljoša Čampara

Foto: Agencije


Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH Aljoša Čampara uputio je akt o uvršatavnju tačke dnevnog reda Vlade FBiH, a koja podrazumijeva imenovanje novog direktora Federalne uprave policije. To je pokrenulo nove špekulacije o odnosima između pojedinih stranaka, te su se pojavile tvrdnje da je ministar akt uputio samoincijativno. U izjavi za “Avaz”, ministar Čampara ističe da su ovakve špekulacije neistina i podmetanje.

- Mi smo dobili zahtjev, odnosno zaključak Nezavisnog odbora prije nekih desetak dana da se pokrene procedura za imenovanje direktora Federalne uprave policije jer u skladu sa zakonom. Nezavisni odbor traži da se završi procedura imenovanja direktora FUP-a. Oni su to završili, dostavili rang listu na kojoj ima 6,7 imena, moja obaveza kao ministra je da proslijedim tu rang-listu Vladi FBiH, koja će dalje odlučiti o imenovanju direktora Federalne uprave policije, navodi Čampara.

Bliskost HDZ-u

Još ranije je listu kandidata sačinio Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH, na kojoj je Zoran Galić (aktuelni direktor Granične policije BiH) imao najviše bodova, a u javnosti su se pojavile špekulacije da je Čampara zaustavio njegovo imenovanje, što tvrdi da je također obična laž i izmišljotina.

- On jeste najbolje rangirani kandidat, ali to ne znači da treba biti izabran. Ja nisam ništa blokirao. Isti sam akt i prošle godine uputio u proceduru, ali vlada je tad donijela zaključak da cemo sačekati neko vrijeme dok se ne izabere nova Vlada FBiH, a s obzirom da je proteklo više od godine i ne zna se kad će se izabrati nova vlada, Nezavisni odbor je urgencijom tražio da se ovaj postupak završi, tvrdi Čampara.

Čampara kaže da u tvrdnje, da je izbor Galića za direktora navodno sporan zbog njegove navodne bliskosti s HDZ-om, ne želi da ulazi.

- Možemo govoriti o raznim špekulacijama da je neko blizak HDZ-u, isto tako pričaju da je sadašnji Korman blizak SDA. Smatram da je to na nivou špekulacija i da su svi oni policijski službenici koji ispunjavaju uslove, kao i svi ostali kandidati. Na kraju krajeva, to je utvrdio Nezavisni odbor, a ne Aljoša Čampara ili bilo ko drugi, ističe Čampara.

Naknadna pamet

Podsjetimo da ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne smiju biti iste nacionalnosti. Ministar navodi navodi da on lično nema veze s tim kakva će odluka u konačnici biti donesena te da Vlada odlučuje o tome. Ističe da su navodne tvrdnje kako probosanske stranke, odnosno politički predstavnici Bošnjaka strahuju da bi imenovanjem Galića važnu poziciju u sigurnosnom aspektu kontrolisao HDZ, “naknadna pamet”.

- Pitanje je ko je pristao na paritet u direktorskim pozicijama na BH nivou u omjeru dva Bošnjaka, dva Srbina, dva Hrvata, umjesto po zakonu i popisu: tri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat? Ko je pristao da Bošnjaci u Vijeću ministara nemaju četiri pozicije? Ko je izvršio odabir ministarstava u Vijeću ministara tako da Bošnjaci nemaju nikakav ujecaj u finansijama, pravdi, ekonomiji, infrastrukturi, kulturi, sportu, zdravstvu itd? Ko je pristao da direktor Uprave za indirektno oporezivanje BIH umjesto Bošnjaka bude Hrvat? Odgovor: Vlast tri stranke. Ali sada eto imamo „naknadnu pamet“ kad se govori o direktorima policijsko-obavještajnih agencija u BiH, pojašnjava Čampara.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na