PREDSJEDNIŠTVO BIH

Dodik i novi ambasador Litvanije razgovarali o nabavkama vakcina i pandemiji

Razgovarano i o ilegalnim migracijama na našim prostorima i načinima kako da se BiH odgovarajuće suoči sa pojačanim migracijskim pritiskom

A. Č.

24.2.2021

Sa današnjeg prijema. PREDSJEDNIŠTVO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Litvanije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Vytautasa Pinkusa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istaknuo da su politički odnosi BiH i Republike Litvanije dobri i prijateljski, ali da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje i razvijanje bilateralnih odnosa u svim oblastima.

Na sastanku je, osim o aktuelnim temama za obje zemlje, razgovarano o načinima borbe protiv širenja pandemije COVID-19, te o zastoju u procesu nabavke vakcina. Također je razgovarano o ilegalnim migracijama na našim prostorima i načinima kako da se BiH odgovarajuće suoči sa pojačanim migracijskim pritiskom.

Predsjedavajući Dodik je ponovio opredijeljenost BiH prema članstvu u EU i provedbi reformi u procesu evropskih integracija.

Ambasador Pinkus je naglasio da Litvanija podržava i da je dalje spremna pružati podršku BiH i njenoj opredijeljenosti za priključenje Evropskoj uniji. Također je naglasio da će raditi na unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, a posebice na ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je podršku novoimenovanom litvanskom ambasadoru i zaželio mu uspjeh u radu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.