PREDSJEDNIŠTVO BIH

Dodik i novi ambasador Litvanije razgovarali o nabavkama vakcina i pandemiji

Razgovarano i o ilegalnim migracijama na našim prostorima i načinima kako da se BiH odgovarajuće suoči sa pojačanim migracijskim pritiskom

A. Č.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Litvanije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Vytautasa Pinkusa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istaknuo da su politički odnosi BiH i Republike Litvanije dobri i prijateljski, ali da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje i razvijanje bilateralnih odnosa u svim oblastima.

Na sastanku je, osim o aktuelnim temama za obje zemlje, razgovarano o načinima borbe protiv širenja pandemije COVID-19, te o zastoju u procesu nabavke vakcina. Također je razgovarano o ilegalnim migracijama na našim prostorima i načinima kako da se BiH odgovarajuće suoči sa pojačanim migracijskim pritiskom.

Predsjedavajući Dodik je ponovio opredijeljenost BiH prema članstvu u EU i provedbi reformi u procesu evropskih integracija.

Ambasador Pinkus je naglasio da Litvanija podržava i da je dalje spremna pružati podršku BiH i njenoj opredijeljenosti za priključenje Evropskoj uniji. Također je naglasio da će raditi na unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, a posebice na ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je podršku novoimenovanom litvanskom ambasadoru i zaželio mu uspjeh u radu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na