REAKCIJE

HNS: Izjave Rošića su klasičan govor mržnje, Galić je jedan od najkvalitetnijih policijskih kadrova u BiH

U situaciji kada je sigurnosno pitanje nikad lošije i traži jačanje policijskih struktura i njezinih kapaciteta, imamo situaciju da je problem samo zato što je neko Hrvat tko treba doći na čelo ove institucije, navode iz HNS-a

Iz HNS-a traže javno izvinjenje zbog "necivilizacijskih izjava koji štete nacionalnim odnosima". Arhiv

A. J.

25.2.2021

Nemalo smo ostali iznenađeni jučerašnjim izjavama federalnog zastupnika SDA, dotičnog gospodina Huseina Rošića, oko postupka konačnog imenovanja direktora FUP-a, saopćeno je iz Hrvatskoj narodnog sabora (HNS).



Ocijenjen najboljom ocjenom

- U situaciji kada je sigurnosno pitanje nikad lošije i traži jačanje policijskih struktura i njezinih kapaciteta, imamo situaciju da je problem samo zato što je neko Hrvat tko treba doći na čelo ove institucije. Neriješena kriminalna djela, konstantni fizički napadi i ugrožavanje nečijih života, neriješeni slučaji ubojstava nisu dovoljan znak da se policijska tijela i nadležne institucije jačaju. Naprotiv, sve se može tolerirati i netko može nastaviti plaćati cijenu svojim životima, samo da na rukovodeće mjesto ne dođe Hrvat - navode iz HNS-a.


Dodaju da su ovakve izjave "klasičan govor mržnje s elementima fašizma i netrpeljivosti na nacionalnoj osnovi".


- Podsjećamo, gospodin Galić je ocijenjen najboljom ocjenom na javnom natječaju za direktora FUP-a. Pored svog životopisa, gospodin Galić je jedan od najkvalitetnijih i najkompetentnijih policijskih kadrova koje Bosna i Hercegovina ima.


Također, prema zakonu federalni ministar MUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iz reda istoga naroda tako da pored svojih iznimnih kompetencija, gospodin Galić ispunjava i ovu jednako važnu zakonsku odredbu - navode iz HNS-a.

Strateška policijska institucija

Dodaju da osuđuju ovakve javne istupe i traže javno izvinjenje zbog ovakvih "necivilizacijskih izjava koji štete nacionalnim odnosima te žrtvuju stratešku policijsku instituciju i njezino buduće djelovanje".


Podsjećamo da je Rošić jučer zatražio ostavku ministra Federalnog MUP-a Aljoše Čampare, kazavši da je nedopustiv pokušaj da omogući imenovanje Zorana Galića (HDZ) na poziciju direktora Federalne uprave policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.