VELIKI INTERES

Film "Quo vadis, Aida" od 26. februara i u Švedskoj

Višestruko nagrađivani film Jasmile Žbanić ušao je u uži krug za nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni film

Film bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida". Agencije

L. K. P.

25.2.2021


Film bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida" ne prestaje privlačiti pažnju ljubitelja sedme umjetnosti. Zbog velikog zanimanja od 26. februara bit će dostupan za gledanje i u Švedskoj.

Sajt Bio.se pruža ponude i omogućava rezervacije ulaznica za stotine neovisnih kina širom Švedske, a nedavno se našla i najava za film bh. rediteljice koji će se u ovoj zemlji premijerno prikazati 26. februara.

Višestruko nagrađivani film "Quo vadis, Aida" ušao je u uži krug za nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni film.

"Bosna, juli 1995. Aida je prevodilac za UN u malom gradu Srebrenici. Dok srpska vojska zauzima grad, hiljade civila traže utočište u kampu UN-a, uključujući Aidinog supruga i dva sina. Ne mogu ostati i situacija postaje sve haotičnija. Koliko daleko može ići da spasi vlastitu porodicu?", navedeno je u najavi.


Film je osvojio specijalno priznanje na 37. Jerusalem Film Festivalu, dvije nagrade na filmskom festivalu Les Arcs u Francuskoj: Kristalnu strijelu za najbolji film, kao i nagradu publike.

Na Antalija Film Festivalu u Turskoj, “Quo vadis, Aida” je dobio nagradu za najbolji internacionalni igrani film, dok je na El Gouna filmskom festivalu u Egiptu dobio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić nagradu za najbolju žensku ulogu.

"Quo vadis, Aida" nagrađen je i na 21. Arras film festivalu u Francuskoj, gdje je dobio Grand Prix “Zlatni atlas” za najbolji film, kao i tri nagrade na festivalu London Film Week, za najbolji film, najbolju rediteljicu (Jasmila Žbanić) i najbolju glumicu (Jasna Đuričić). Nakon premijernog prikazivanja u Veneciji film je dobio i tri nezavisne nagrade, organizacije UNIMED (Mediterranean university Union), nagradu Brian organizacije UAAR (Union of Agnostics and Rationalist), kao i nagradu SIGNIS asocijacije SIGNIS International (World Catholic Association for Communication).

Film o genocidu u Srebrenici proglašen je najboljim filmom na dvadesetom filmskom festivala u Valenciji, a uz to je dobio nagradu za najbolji scenarij.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.