LIDER NIP-A UPOZORAVA

Konaković: Svi planovi za razvoj i građenje u najelitnijem dijelu Sarajeva odobravat će se u centrali HDZ-a

Više se ni cigla na ovom prostoru ne može pomjeriti bez dozvole i saglasnosti višeg nivoa vlasti, upozorava Konaković

A. J.

25.2.2021

Konaković: Zaustavit ćemo građevinsku mafiju. Avaz

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković najavio je da narednih dana planira otvoriti temu prostornog planiranja i gradnje u Kantonu Sarajevo koja, kako kaže, trenutno ima oblik organiziranog kriminala.

Kako je naveo Konaković, u pitanju su investicije vrijedne više milijardi KM u periodu nakon agresije na BiH.



"Zaštitnici" naroda

- Kako se planiralo, ko može, a ko ne može graditi i ko je kontrolisao procese? Radi se o investicijama koje su vrijedne više milijardi KM u periodu nakon agresije na BiH. A evo jedan interesantan primjer, šta rade “zaštitnici” naroda. Nakon zadnjih lokalnih izbora donesena je odluka od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika:

“(1) Historijski urbani krajolik Sarajeva proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nacionalni spomenik)”


Nikad viđena odluka i ne postoji nijedna slična. Cijeli prostor jednog grada. Koji prostor, pogađate? Opštine Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo. Šta to zapravo znači?


Znači da se više ni cigla na ovom prostoru ne može pomjeriti bez dozvole i saglasnosti višeg nivoa vlasti - naveo je Konaković.


Napominje da sve zahtjeve ubuduće rješava Ministarstvo prostornog uređenja Vlade FBiH i resorni ministar Josip Martić iz HDZ-a!


- Tako je, sve planove za razvoj i građenje u najelitnijem dijelu Sarajeva koje ima najveću tržišnu vrijednost, odobravat će u centrali HDZ-a!!  - naveo je Konaković.


Napominje da je odluka donesena na sjednici 2. novembra 2020. godine, a u Službenim novinama  objavljena tek u januaru 2021.

Izbačena dva strana člana iz Komisije

- Tri druge donesene na istoj sjednici su objavljene odmah, ova je čekala zvanične rezultate izbora - naveo je Konaković uz pojašnjenje da su rezultati potvrdili da se SDA ne pita više u ovim općinama.


Dodaje da su iz ove komisije su izbačena dva strana člana te da su ostala tri i to iz SDA, HDZ-a, i SNSD-a.


- Komisijom trenutno predsjedava Faruk Kapidžić (nije bio član kad je sporna odluka donesena). Mi ćemo, naravno, ovu neustavnu odluku oboriti i zaustaviti građevinsku mafiju u svojim nastojanjima! - naveo je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.