POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka: Probosanske snage u RS se ne smiju razjedinjavati, nema legalizacije krađe na mjestu genocida

Imamo tri odbornika i vjerovatno ćemo imati četvrtog, što je jako dobro i to je putokaz kako dalje i kako se na osnovu dobrih i zdravih stvari može praviti bolja budućnost za sve ljude, kazao je

Piše: A. Kukić

25.2.2021

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Admir Čavka kazao je za “Avaz” da preliminarni rezultati izbora u Doboju pokazuju da koalicija okupljena oko probosanskih snaga ima najveći broj odbornika. Poručio je da se probosanske snage u Republici Srpskoj ne smiju razjedinjavati, te da taj entitet ne smije biti prostor gdje će se kupiti jefiti politički poeni.

- Imamo sedam odbornika, a vjerovatno ćemo imati i više. SBB je ovaj put bio u koaliciji “Doboj u srcu”, koja je naslovljena na nezavisnu listu Koalicije za Doboj – Selvir Burtić. On je okupio sve probosanske snage koje su htjele da učestvuju u ovoj koaliciji. Napravili su fantastičan rezultat, mi smo drugi po snazi u samom Doboju, odmah iza SNSD-a i zaista je to dobar rezultat – kazao je Čavka.


Dobar putokaz

-Ujedno je to i dobar putokaz kako dalje raditi, jer je ta koalicija okupljena oko mlađih ljudi, obrazovanih ljudi, koji žive u Doboju i koji su napravili, zaista, odličan rezultat. Imamo tri odbornika i vjerovatno ćemo imati četvrtog, što je jako dobro i to je putokaz kako dalje i kako se na osnovu dobrih i zdravih stvari može praviti bolja budućnost za sve ljude. Ovdje prvenstveno mislim na povratnike koji žele da žive na svom kućnom pragu – dodao je.

Zabrinjavajući trend

Podsjetio je na zabrinjavajući trend koji pokazuje da se svakim izbornim ciklusom smanjuje broj Bošnjaka koji glasaju. Razloga ima više, ljudi umiru, odlaze ili su jednostavno nezainteresovani, pa je na posljednjim izborima glasalo čak 15.000 manje Bošnjaka u odnosu na prethodne. 

Najava koalicije SNSD-a i SDA u Bratuncu dolazi u ružnom trenutku kada su sve oči uprte u Srebrenicu.

- Skupljeni su potpisi za novu skupštinsku većinu u samom Bratuncu koju će činiti SDA, SNSD i DNS. Ono što smo vidjeli iz medija, zaista je ružan trenutak u kojem dolazi ova najava, zato što imamo priču oko Srebrenice gdje smo svi ušli u bojkot izbora, jer ne želimo da učestvujemo u nečemu što je nelegalno i ne želimo na mjestu genocida da legalizujemo krađu. Bratunac je općina koja graniči sa Srebrenicom i nekoliko kilometara je od samog Memorijalnog centra i mislim da je tajming jako loš i da su to neke neprincipijelne koalicije – kaza je Čavka i dodao da se koalicijom ne šalje dobra poruka, ali će se vidjeti šta će se dešavati u narednom periodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.