AVAZ SAZNAJE

Ured za borbu protiv korupcije u KS završio analizu procesa zapošljavanja: Traže veće kazne za direktore i njihove smjene

Politike i procesi zapošljavanja u javnom sektoru su od presudnog značaja za njegovu snagu i efikasnost, rečeno nam je iz Ureda

Broj radnih mjesta na određeno i na neodređeno vrijeme. Avaz

Piše: M. Aščić

25.2.2021

Uskoro se navršavaju dvije godine od početka primjene propisa Kantona Sarajevo koji se odnose na oblast zapošljavanja i koji su donijeli određene novine u ovoj oblasti, što se prije svega odnosi na institut supervizora u procesima zapošljavanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

 S obzirom na ulogu koju u ovim procesima ima Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, kao i da se najveći dio prijava korupcije i drugih nepravilnosti, koje je do sada Ured zaprimio tokom svog djelovanja, odnosi upravo na procese zapošljavanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo, Ured je identifikovao potrebu za provođenjem analize ovih procesa.

Direktor Ureda je Erduan Kafedžić, kojem od jula prošle godine u radu kao savjetnik pomaže Amerikanac Erik Larson (Eric), bivši tužilac s međunarodnim iskustvom

Efikasan javni sektor

 - Politike i procesi zapošljavanja u javnom sektoru su od presudnog značaja za njegovu snagu i efikasnost. Efikasan javni sektor počiva na nezavisnosti, stručnosti i integritetu njegovih zaposlenika, podrazumijeva princip jednakog pristupa i zasnovan je na ideji da svaki građanin ima pravo da se zaposli u javnom sektoru, pri čemu se biraju najkvalitetniji i najbolji kadrovi. Politike zapošljavanja moraju osigurati viši nivo zakonitosti, transparentnosti, konkurentnosti i jednakih mogućnosti - istaknuto je iz Ureda za "Avaz"


Prikaz prijema zahtjeva za 2019/2020/2021. Avaz

Ističu da je ova analiza provedena u cilju sveobuhvatnog i objektivnog načina sagledavanja specifičnosti postupaka zapošljavanja, detekcije nedostataka i iznalaženja praktičnih i primjenjivih rješenja, unapređenja sistema zapošljavanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo, veće funkcionalnosti i transparentnosti ovih postupaka, te otklanjanje diskriminatornih faktora i barijera.

Na osnovu ove analize, Ured je izradio dokument „Analiza procesa zapošljavanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo – kroz institut supervizora“, u kojem su, pored analize stanja i problematike u ovim procesima, navedeni zaključci i preporuke kojim bi se procesi zapošljavanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo unaprijedili i doveli na jedan viši nivo, te otklonile trenutne manjkavosti normative i prakse u ovoj oblasti.


Analiza je danas dostavljena Vladi Kantona

Analiza je danas dostavljena Vladi Kantona Sarajevo i šef Ureda je upoznao članove Vlade sa osnovnim elementima, zaključcima i preporukama ove analize.

 - Vlada Kantona Sarajevo je nakon održane prezentacije Analize od strane šefa Ureda Erduana Kafedžića, donijela Zaključak kojim je prihvatila Analizu i zadužila Ured da u roku od 10 dana dostavi informaciju Vladi Kantona Sarajevo, o tome koje su institucije prekršile odredbe propisa Kantona Sarajevo koje se odnose na oblast zapošljavanja u Kantonu Sarajevo - rečeno nam je.

U analizi, između ostalog navedeni su određeni zaključci, u kojima se zbog kršenja zakona traže veće kazne za direktore i smjene.

U zaključcima je navedeno da je potrebno dopuniti kaznene odredbe Uredbe sankcijama isključivo za odgovorno lice (direktora) kod poslodavca koji provodi javnih oglas, u slučaju ponovljenog prekršaja iz člana 19. Uredbe. 

 - Kaznu propisati u skladu sa Zakonom o prekršajima FBiH (član 22. stav (7) Zakona – za odgovornu osobu u pravnom licu do 5.000,00 KM). U slučaju ponovljenog prekršaja ne propisivati kazne za poslodavca – pravno lice koji provodi javnog oglas, jer bi se na taj način novac iz Budžeta Kantona Sarajevo samo pretakao i ne bi došlo do smanjenja zloupotreba. Kaznenim odredbama za ponovljeni prekršaj obuhvatiti samo direktore/odgovorne osobe i osigurati mogućnost obavezne smjene odgovornog lica kod poslodavca koji provodi javni oglas zbog teških povreda odredbi Uredbe - stoji između ostalog u zaključcima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.