OTKRIO TOPLU VODU

Džaferović: Neodrživo je ovo stanje da BiH nije nabavila nijednu vakcinu

Predsjedništvo BiH nema nikakvih operativnih nadležnosti kada je u pitanju nabavka vakcina, kazao je Džaferović

A. Kukić

Šefik Džaferović

Foto: A. Nović


Poslije sastanka u Predsjedništvu BiH o problemima s nabavkom vakcina Šefik Džaferović, član Predsjedništva, kazao je da je problem nastao u vezi cijene, te da su oni brži krenuli u nabavku po znantno većoj cijene od one koju je dogovorila BiH.

- Predsjedništvo BiH nema nikakvih operativnih nadležnosti kada je u pitanju nabavka vakcina. Posmatrali smo šta se dešava u BiH kad je u pitanju nabavka vakcina i odlučili da reagiramo, stanje je neodrživo. Odlučili smo se da pozovemo one koji su nadležni i odgovorni, a to je Vijeće ministara BiH i entitetske vlade - kazao je Džaferović.

Rekao je da je to stanje neodrživo. 

- Danas smo čuli da je BiH učinila sve kada je u pitanju nabavka vakcine preko COVAX mehanizma, tu smo iznevjereni, na scenu su stupili neki drugi načini kupovine i raspodjele vakcina, koje su vezane i za same cijene. BiH je dogovorila 10,55 dolara po jednoj vakcini, a komercijalno se prodaju i do 50 dolara po dozi. Tu je sav problem, oni koji su brži i imaju više sredstava nabavljaju vakcine po znatno većim cijenama od 10,55 dolara - rekao je Džaferović.

Više o temi Šefik Džaferović

KOMENTAR PETKOM
Krvavi Divlji zapad Bosne
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na