RASPRAVA O MJERAMA

„Slučaj Memić“: Pogledajte šta se događalo u sudnici na ročištu Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu

Već pet svjedoka je zatražilo zaštitu, kazao je tokom ročišta tužilac Hasanspahić

Piše: Admir Aljimi

25.2.2021

U Sudu BiH danas je održano ročište za produženje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, koji se sumnjiče za organizirani kriminal, odnosno prikrivanje i zataškavanje ubistva mladića Dženana Memića.

 Postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić zatražio je od Vanraspravnog vijeća Suda BiH kojim je predsjedavala sutkinja Mediha Pašić da se osumnjičenima za organizirani kriminal Hasanu Dupovcu i Zujadu Mutapu produži pritvor za još dva mjeseca. Kako je naveo tužilac Hasanspahić već je pet svjedoka do sada zatražilo zaštitu, što dovoljno govori stanju u kojem se nalaze.


Niz istražnih radnji

- U ovom periodu od 20 dana provedeno je niz istražnih radnji koje su potvrdile navode Tužilaštva. U toku istrage svakodnevno se dolazi do novih saznanja. Zatraženo je vještačenje mobitela i drugih elektronskih uređaja. Jučer je pretresena Hitna pomoć i sve ide u prilog našim tvrdnjama - kaže Hasanspahić. On je naveo da je zaštićeni svjedok M1 do u detalje opisao kako je došlo do uništavanja dokaza. - Taj svjedok jasno komunicira sa prvo osumnjičenim i govori mu na koji način će dati iskaz tužiocu. Pribavljeni su i dokazi kako je kupljeno vozilo Renault koje nije imalo veze s događajem – kazao je Hasanspahić.

U međuvremenu pojavio se još jedan svjedok koji je jučer saslušam i dobio je zaštitu pod pseudonimom M2.


Ključne činjenice

- On je otkrio ključne činjenice da je staklo sa lica mjesta bacano u smeće. Svjedoci pokazuju nove lokacije koje provjeravamo. Pred vama je sveska formata A4 koja je oduzeta od Mutapa. Tu se vidi da on detaljno vodi evidenciju o istrazi. Čak spominje i imena svjedoka koji su nabavili vozilo za novac. Taj svjedok je po naređenju išao tražiti staklo. Dupovac drugim policajcima nije kazao da su Dženan i Alisa zadobili povrede glave koji nisu tipične za saobraćajnu nesreću - pojasnio je Hasanspahić te je dodao čak je i Mutapova kćerka rekla "Tata možda nas nije udarilo auto. 

Vozilo Hitne pomoći zaustavljano

Hasanspahić je također naveo u kom smjeru se istražuje dokumentacija koju je SIPA oduzela iz Hitne pomoći.


Vanraspravno vijeće Suda BiH. Avaz

- Kobne noći vozilo Hitne pomoći se zaustavljalo što nije uobičajeno. Postoji i DVD snimak razgovora Dupovca i svjedoka ali iz razumljivih razloga nećemo ga puštati u sudnici da se ne otkrije identitet. Svaki drugi svjedok traži zaštitu. Dupovac je kao Visoko rangirani policajac komunicirao sa Mutapom i kupovao je dokaze. Vrši se utjecaj na svjedoke, saučesnike i prikrivače. Javnost od pravosuđa očekuje da se ovo rasvijetliti – pojasnio je Hasanspahić.

U videu pogledajte šta se događalo u sudnici tokom ročišta za produženje pritvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.