REAKCIJA

Duraković za "Avaz": Nije uredu da nas međunarodna zajednica u diplomatskom celofanu odbije

Malo su kontradiktorni sami sebi, ovo je u suštini samo izbjegavanje odgovornosti same Međunarodne zajednice, kada je u pitanju Srebrenica, kaže Ćamil Duraković

Ćamil Duraković. Agencije

Piše: A. Kapo

25.2.2021

Nakon što su prije dva dana stranke koje su podržale odluku o bojkotu izbora u Srebrenici uputile zahtjev za hitan sastanak sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske, kao i predstavnicima Delegacije EU-a u BiH i OSCE-a u BiH, danas je stigao i odgovor.

U njemu su se ambasadori, između ostalog, "zahvalili na dopisu" i naveli kako "razumiju zabrinutost u vezi s položajem povratničke populacije širom BiH, posebno u Srebrenici", te istaknuli kako se "nastavljaju zalagati za okruženje bez diskriminacije i retorike podjela i jasno se protive svim oblicima negiranja genocida i veličanja ratnih zločina".

Ćamil Duraković iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, kazao je za „Avaz“ da „nije očekivano da na takav način najviše političke lidere u BiH međunarodna zajednica u nekom diplomatskom celofanu odbije, pozivajući se na izrazito zalaganje protiv politika negiranja genocida“.


Faksimil odgovora. Facebook

- Poruka, koju sam ja uspio razumjeti u tom pismu, piše „kad formirate vlast, onda ćemo razgovarati sa svima“. Prvo, vlast u Srebrenici, to svima treba biti jasno, neće biti formirana. Mi smo bojkotovali izbore i većina naših građana je bojkotovala te izbore u nedjelju. Ja ne znam o kakvom formiranju vlasti oni govore i o kakvim demokratskim načelima ukoliko su izbori provedeni u nedemokratskom ambijentu, a to je da je na stotine naših građana uskraćeno za to biračko pravo. Tako da, malo su kontradiktorni sami sebi, ovo je u suštini samo izbjegavanje odgovornosti same međunarodne zajednice, kada je u pitanju Srebrenica i ona se ništa, nažalost u ovih, evo 25 godina od rata, nije promijenila. 

Zbog takvog ignorisanja, ustvari mi smo i 1995., zbog navodnog nerazumijevanja ili nesporazuma unutar međunarodne zajednice, jedni traže NATO avijaciju, drugi ne odobravaju, treći ovako i onda mi platimo našim glavama. Tako da, očito se ta politika, nažalost, nije izmijenila, posebno u ovom zadnjom periodu, recimo nekih desetak godina unazad, od kada je Evropska unija preuzela ingerencije u Bosni i Hercegovini, nego što su to Sjedinjene Američke Države koje, očito sad, prepuštaju stvari ovdje. A Evropa očito ne razumije problematiku o kojoj mi ovdje govorimo. Ili ne želi da čuje – zaključio je Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.