SJEDNICA PARLAMENTA FBIH

Burna rasprava o smjeni ministra Grubeše: "Kako profesor latinskog može obavljati funkciju ministra"

Šesnaest zastupnika tražilo smjenu ministra pravde BiH

Josip Grubeša. Fena

Piše: D. Hadžović

25.2.2021

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine nije izglasao nepovjerenje ministru pravde Josipu Grubeši koji je kadar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Za njegovu smjenu glasalo je 14 zastupnika, protiv je bilo 17, a jedan je bio uzdržan.

Inicijativa grupe zastupnika za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše (HDZ BiH), bila je na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Šesnaest zastupnika Državnog parlamenta potpisalo je inicijativu kojim se traži Grubešina smjena zbog loših rezultata rada i odbijanja saradnje sa Privremenom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.

Zukan Helez (SDP) istaknuo da su se Grubeša i Milan Tegeltija, sada već bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilaškog vijeća BiH jedini visoki funkcioneri koji se nisu odazvali pozivu sa saslušanje pred Komisijom. Između ostalog, naveo je da su saslušani Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH itd.

Nikola Lovrinović (HDZ BiH), referirajući se na njihova obraćanja stao je u Grubešinu odbranu, kazavši da je Komisija radila nezakonito.

- Ko ste vi? On je radio časnu stvar, branio neovisnost pravosuđa jer vam se nije odazvao. Šteta je što isto to nisu učinili i glavna tužiteljica i predsjednik Suda - kazao je Lovrinović. 

Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka) tokom rasprave ukazala je na nekompetenciju ministra Grubeše.

- Mene zaista niko ne može ubijediti da profesor latinskog može obavljati funkciju ministra pravde. Ja bih rekla da je ovo njegov već drugi neuspješan mandat. Da je prvi bio uspješan, ne bi danas raspravljali o njegovoj smjeni, kazala je Marinković Lepić.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ BiH), dovela u pitanje nadležnost i zakonitost Komisije. Kako je kazala, formirana je suprotno Poslovniku, dijelovi Poslovnika su tada “frizirani”… pa je rekla da treba biti oprezan s utvrđivanjem nečije odgovornost "ako nismo nadležni". Kazala je da nedolazak ministra na neki sastanak ne može biti razlog za smjenu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.