SARAJEVO

Otkazana hitna sjednica Parlamenta BiH na kojoj se trebala razmatrati nabavka vakcina

Usvojen je zaključak da se zaduži predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a da otkaže hitnu sjednicu zakazanu za subotu, 27. februara

Parlament BiH. Arhiv

A. Ka. / Fena

25.2.2021

Otkazana je hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovina zakazana ranije danas za subotu, 27. februar, a koja je trebala biti posvećena nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Usvojen zaključak

Usvojen je zaključak parlamentaraca Nikole Lovrinovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Snježane Novaković-Bursać iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Adila Osmanovića iz Stranke demokratske akcije (SDA) da Zastupnički dom zaduži Agenciju za javne nabavke i Agenciju za lijekove da u roku od sedam dana dostave informaciju o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim rješenjima za hitnu nabavku vakcina protiv koronavirusa, a koja će biti razmatrana na prvoj redovnoj sjednici.

Također, usvojen je njihov zaključak da se zaduži predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a da otkaže hitnu sjednicu zakazanu za subotu, 27. februara.


Na toj sjednici trebala su biti razmatrane informacije Agencije za javne nabavke i Agencije za lijekove i medicinska sredstva o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Zastupnik Naše stranke (NS) Damir Arnaut je to predložio kao novu tačku dnevnog reda uime grupe poslanika u okviru koje je zatraženo i sazivanje hitne sjednice tog doma na kojoj bi direktori tih agencija dostavili tražene informacije u roku od tri dana.

Direktna nabavka

Nisu usvojeni Arnautovi prijedlozi zaključaka među kojima je bilo da direktori spomenutih agencija prisustvuju hitnoj sjednici ovog doma u subotu i da svaki iz svoje nadležnosti predstave sveobuhvatnu informaciju o toma da li trenutni zakonski okvir omogućava direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa od Vijeća ministara, entitetskih ili kantonalnih vlada direktno od proizvođača.

Arnaut je u raspravi istakao da ako predložene izmjene zakona danas usvoji Zastupnički dom, gotovo sigurno se neće naći pred Domom naroda iduće sedmice jer je u ponedjeljak praznik - Dan nezavisnosti i najranije mogu biti na tom domu 10. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.