GODIŠNJICA SMRTI

Danas u "Avazu" dosje o akademiku Muhamedu Filipoviću

Iako je, međutim, u svojoj zemlji počesto bivao neshvaćen, vrijeđan, napadan i osporavan, ostao je neprikosnoveni intelektualni autoritet koji je među najzaslužnijima za afirmaciju nacionalnog imena Bošnjaka

M. Kukan
  • Naslovnica dosjea: Profesor bosanskog duha

    Naslovnica dosjea: Profesor bosanskog duha

    Foto: Avaz


Na današnji dan prije tačno godinu oprostili smo se od akademika Muhameda Filipovića, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih intelektualaca u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Nekako odmah potom svijet je upao u užas neviđenih razmjera, uzrokovan pandemijom koronavirusa koja i dalje razara poru po poru bivstvovanja ovoga svijeta.

Autentični filozof, historičar, profesor, političar, vječiti opozicionar, naučni lider, savremeni mislilac, ugledni diplomata, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), patriota, bosanski plemić, Krajišnik s posebnim smislom za humor, dragi prijatelj, poznat i priznat kako u svojoj zemlji tako i u svijetu.

Iako je, međutim, u svojoj zemlji počesto bivao neshvaćen, vrijeđan, napadan i osporavan, ostao je neprikosnoveni intelektualni autoritet koji je među najzaslužnijima za afirmaciju nacionalnog imena Bošnjaka.

Na prvu godišnjicu smrti akademika Filipovića, najtiražniji dnevni list u BiH “Dnevni avaz” u današnjem printanom izdanju posvećuje specijalni dosje sjećanja na ovog jedinstvenog eruditu nadasve impresivne biografije, koji je 91 godinu svog ponosnog i uspravnog hoda posvetio državi Bosni i Hercegovini.

Više o temi Muhamed Filipović

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na