AIWS PANEL

Lagumdžija: Vještačka inteligencija treba biti zasnovana na ljudskim pravima

Jedan od zaključaka je bio da Ajzenhauerovo liderstvo, prije više od šest decenija u uspostavi UN agencije za atomsku energiju, treba biti uzor za formiranje inkluzivne međunarodne organizacije za vještačku inteligenciju

A. J.

26.2.2021

Panel održan online. Ekonomski fakultet

Svjetsko udruženje za vještačku inteligenciju u saradnji s Boston Global Forumom publiciralo je izvještaj pod nazivom "Svjetski lideri i vodeći naučnici na prvom panelu o Međunarodnom sporazumu o vještačkoj inteligenciji".


Nakon usvajanja "Novog društvenog ugovora u doba vještačke inteligencije" Svjetsko udruženje za vještačku inteligenciju (AIWS) s partnerima je počelo seriju međunarodnih konferencija i aktivnosti na formuliranju Međunarodnog sporazuma o vještačkoj inteligenciji i uspostavi svjetskog Saveza za digitalno upravljanje pod okriljem Ujedinjenih nacija.


Predsjednik Boston Global Foruma Majkl Dukakis (Michael) otvorio je prvi panel posvećen Međunarodnom sporazumu o vještačkoj inteligenciji.


Na panelu su izlagali i mentori AIWS-a i koautori "Novog društvenog ugovora o vještačkoj inteligenciji" profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija, predsjednica Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) i bivša predsjednica Latvije Varira Vike Freiberga te državni ministar odbrane Japana Jasuhide Nakajama i profesorica "Massacusets Institute of Technology" (MIT) i direktorica Globalnog sistema za samoodrživi razvoj Nazli Čukri (Choucri).



Na panelu su izlagali i mentori AIWS-a. Ekonomski fakultet

Na prvom AIWS panelu Lagumdžija, kao jedan od koautora "Novog društvenog ugovora u doba vještačke inteligencije", član Upravnog odbora AIWS-a i tima za Međunarodni sporazum o vještačkoj inteligenciji, govorio je o razlozima za ubrzanje uspostave multilateralnih struktura, njihovoj misiji i strukturi potrebnoj za  realizaciju i monitoring u toj oblasti.


Njegovo izlaganje je bilo fokusirano na vještačku inteligenciju, zasnovanu na ljudskim pravima, ciljevima i univerzalnim vrijednostima, koja zahtjeva saradnju svih aktera i globalne upravljačke mehanizme o kojima se može puno naučiti koristeći historijske lekcije o razvoju atomske energije.


Jedan od zaključaka je bio da Ajzenhauerovo liderstvo, prije više od šest decenija u uspostavi UN agencije za atomsku energiju, treba biti uzor za formiranje inkluzivne međunarodne organizacije za vještačku inteligenciju, zasnovane na uključivanju svih relevantnih aktera, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.